Slovenska pripravnika v New York Timesu

Tudi dva mlada slovenska pripravnika sta se v studiu na Long Islandu s srednjeveško umetnostjo pozlačevanja ustvarila poklon „mestom miru“, ki so jih zaznamovala nasilje in konflikti – Jeruzalem, Bagdad, Kabul, Peking, Hirošima, Lhasa, Monrovia, Sarajevo in New York. Vsakemu od njih je posvečena bleščeča umetnina.

Objavljeno
11. januar 2011 13.20
Sonja Merljak, delo.si
Sonja Merljak, delo.si
New York – Umetnine, ki sodijo v sklop Mesta miru, so del stvaritev newyorške umetnice Ellen Frank, specialistke za iluminirane rokopise in druga tovrstna dela. Do 16. januarja so na ugled v muzeju Guild Hall v prestižni obmorski vasici East Hampton na Long Islandu.

Maša Žmitek, 25, in Jurij Puc, 30, iz Ljubljane sta z umetnico prvič sodelovala že oktobra 2009, ko sta pri njej opravljala štirimesečno prakso. Znova sta jo obiskala lansko leto in postala junaka zgodbe v ameriškem časopisu New York Times.

Med obiskom novinarke NYT je Maša Žmitek ravno obdelovala pergament iz telečje kože in pri svojem delu med drugim uporabljala lepilo, ki je bilo narejeno iz česna. „Tako so ravnali že v srednjem veku. Za pergament je to najbolje.“

Jurij Puc, sin diplomata, kot je pojasnil novinarki Karin Lipson, pa je na računalniku proučeval starinski zemljevid Bejruta, mesta, ki bo naslednje v sklopu Mest miru. K projektu ga je pritegnil poudarek, ki ga namenja v razumevanju kultur. „Na nek način je to nadaljevanje očetovega dela.“