V septembrski Oniplus: Kam ste vse ministrice šle

Obiskali smo Irmo Pavlinič Krebs, Marjeto Cotman, Teo Petrin in Jožico Puhar. Preberite, kaj počno, kaj je njihova zapuščina ...
Objavljeno
01. september 2014 11.06
Uredništvo
Uredništvo

V septembrski Oniplus smo preverili, kaj počno nekdanje ministrice Irma Pavlinič Krebs, Marjeta Cotman, Tea Petrin in Jožica Puhar.

Prva, nekdanja ministrica za javno upravo in podpredsednica državnega zbora, se je posvetila delu v družinski odvetniški pisarni v Kotljah. Družina in rodna koroška gruda ji pomenita več kot vsa svetovne visoka družba. Ponosna je, da je kot ministrica delala skupaj s sodelavci in se je znala tesno povezati z njimi, da so zares verjeli v njeno agendo, naloge in ukrepe.

Marjeta Cotman je je bila leta 2006 imenovana na položaj ministrice za delo, družino in socialne zadeve, zdaj pa diplomirana pravnica s pravosodnim izpitom opravlja delo notarke. Če le more, rada pomaga, krivice ne prenese, vrednote, zaradi katerih se je odločila za študij prava, jo ženejo še danes. Pravi, da je trmasta, perfekcionistka, marljiva in natančna, mati dveh otrok, v srcu pa še vedno nosi Ormož, kjer je odraščala do gimnazijskih let.

Tea Petrin je bila med 1999. in 2004. ministrica za gospodarstvo. V marsičem je prehitevala čas, v katerem je bila takrat Slovenija, njeni nekdanji sodelavci pa se je spomnijo kot ženske pronicljivih misli, ki je delala dobro. Zdaj je profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti, kjer svoje znanje podaja nadobudnim študentom, med katerimi se morda najde tudi kakšen bodoči gospodarski minister.

Jožica Puhar je nekoč opravljala delo ministrice za delo, bila je tudi veleposlanica, zdaj pa uživa v pokoju. Uglajena gospa najbolj od vsega ceni znanje, moralno držo in odprtost za poslušanje ter razumevanje drugih.

Za najbolj brano edicijo v državi je spregovorila tudi Anđa Marić, ki so ji sodne bitke za skrbništvom nad šestletnim sinom in bridka ločitev hudo načeli zdravje. Nekega dne se je preprosto zgrudila in obležala na kuhinjskih tleh. Zdravniki so ugotovili, da ima vnetje možganov oziroma encefalomielitis. Zdaj načrtuje vrnitev na Hrvaško in kljub črnim napovedim zdravnikov verjame, da bo ozdravela. A ne z njihovo pomočjo, zahodni medicini že dolgo ne zaupa več, zdaj se obrača proti vzhodu.

Svoje boleče ljubezenske izkušnje je z Onoplus delila tudi Saša Lendero, ki je po letih partnerjevega maltretiranja le našla srečo v ljubezni in življenju. Uspešni pevki in voditeljici največ na svetu pomeni hči in zanjo poskuša svet narediti boljši. Zanjo si želi narediti socialno okolje, v katerem bo imela prihodnost, odprto srce in um.

Vse to in še več v septembrski izdaji Oneplus, ki vas od današnjega dne že čaka na prodajnih policah.