Zdravljenje brez zdravil: prehlad in viroza

Katera so slovenska tradicionalna zdravila, kaj priporoča komplemantarna medicina in kdaj je resnično treba k zdravniku.
Objavljeno
20. november 2012 10.14
imo/ Ä?XESEN
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

Takole je: če imate telesno temperaturo več kot 40 stopinj C, komaj dihate, ste omotični in težko požirate, naj vas nekdo nemudoma odpelje k zdravniku.

Vsi predlogi za uporabo zdravil brez recepta so podani zgolj za prehlade in viroze, ki trajajo največ 3-5 dni. Pri tem morate biti pozorni tudi na to, da se vam morajo v tem času izboljšati naslednji simptomi:

•lažje dihanje

•manj boleče grlo

•zmajšanje gnojega izcedka

•telesna temperatura pod 37 stopinj C

•splošno boljše počutje

V primeru, da prehlad ali viroza trajata več kot 3-5 dni, brez izboljšanja, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Takoj na začetku prehlada ali viroze si lahko pomagate z naslednjimi nasveti. Obširno sta o njih pisala strokovnjaka za naravno zdravljenje pater Simon Ašič in Sebastian Kneipp. Prehranski nasveti so povzeti po principih naturopatije.

Čaj

Slovenski travniki so prava zakladnica zdravja. Čaj je prvo in zelo pomembno zdravilo. Popijte ga najmanj tri litre na dan.

Ob prehladu in virozi gre navadno za povečano izločanje telesnih tekočin (vročina, nosni izcedek), zato moramo telesno tekočino nadomestiti.

Pogosta zmota: čaja ne potrebujemo veliko! Zvrhana čajna žlička bo zadostovala za liter čaja. Najbolje je, da uporabljate rastline, ki ste jih posušili sami ali kupili na tržnici ali v lekarni (ne filter vrečk).

V lekarni ali na tržnici naj vam pojasnijo točno pripravo zelišča (ali ga samo prelijete z vrelo vodo ali ga prevrete). Čaja iz lipovih cvetov ali kamilc ne smemo piti v prevelikih količinah, enako velja za žajbelj.

Zmerno torej; če imate kronično bolezen, se o stranskih učinkih pozanimajte v lekarni. V večjih količinah lahko pijemo šipkov čaj, metin in melisin čaj, bezgove cvetove in podobno.

Največja napaka, ki jo lahko storite, je, da v vroč čaj zamešate žlico medu. Uničili boste dragocene sestavine medu.

Čaj pijte nesladkan. Navadili se boste.

Česa ne pijte

Alkohola, kave in črnega čaja. Vaše srce potrebuje moč, dehidracije ob smrkanju resnično ne potrebujete.

Med

Med krepi vaš imunski sistem, še posebej, če so dodani cvetni prah, matični mleček in propolis.

Uživajte ga na žlički in ga poplaknite z mlačnim čajem ali vodo – tako je učinek največji. Lahko pa ga pojeste tudi z žitaricami.

Med lahko zmešate tudi z limoninim sokom in mlačno vodo.

Če z njim na vsak način želite sladkati čaj, poskrbite, da je čaj mlačen in ne vroč!

V primeru kašlja uporabite tradicionalno metodo. Zvečer izdolbite črno redkev, vanjo dajte žlico medu. Zjutraj izpijte tekočino, ki se bo natekla.

Kdaj medu ne uživajte

Če vas boli grlo, ni priporočljivo, da jeste med.

Zakaj, če krepi imunski sitem? Zato, ker je grlo najbolje izpirati z mlačno slano vodo ali z mlačnim žajbljevim čajem (antibakterijski učinek). Bakterije ljubijo sladkor. Med boste jedli, ko vas bo prenehalo boleti grlo.

Mleko, rdeče meso, sladkarije

Na mleko in mlečne izdelke, rdeče meso in sladkarije med prehladom in virozo pozabite.

Vaše telo se nima časa posvečati le prebavi, ker ima še druge opravke.

Zakaj ne mlečni izdelki? Povečujejo gnojni izcedek. Za beljakovinske zaloge si skuhajte lečino juho z dodatkom ingverja in tofuja. Uprabljate lahko še začimbe kot so kurkuma in kajenski poper.

Česen in čebula

Preizkušeno domače zdravilo pri prehladih in virozah sta česen in čebula.

Seveda ju morate uživati surova. Česen lahko nastrgate na popečen kruh ali solato. Čebulo lahko zamešate v zelenjavni namaz (na primer avokadov) ali zelenjavno rižoto.

Odvisno od trpežnosti vašega želodca in tolerance sostanovalcev.

Zračenje in higiena

Sobo ali stanovanje vsaj petkrat na dan prezračite za pet minut. Če je le možno, prižgite posodo za gretje eteričnih olj in v vodo kanite olje sivke ali mandarine. Ne le zaradi lepšega vonja, ampak zaradi razkuževanja ozračja. V primeru, da uživate surov česen in čebulo, pa je to sploh zaželeno.

Robčke zbirajte v plastični vrečki, ki jo imejte na dosegu roke. Porabljene robčke stresite v stranišče in izplaknite. Bakterij nočete prekladati po stanovanju.

Če se zadržujete v postelji ali na kavču, vzglavje prekrijte s tkanino (tanjšo brisačo) in jo zamenjajte vsak dan. Tudi zgornja oblačila zamenjajte bolj pogosto.

Nega

Obraz in nos boste imeli najverjetneje močno izsušen.

Za mazanje si priskrbite kremo, ki je mastna in hrati vlažilna, naj bo iz naravnih sestavin - s certifikatom o naravnem izvoru (takšne kreme imajo enake cene kot »navadne«). Kremo si s čisto žlico preožite v manjšo posodico.

Ko se boste mazali po nosu in ustnicah, ne boste s prsti okužili vse kreme.