Kampi ob slovenski obali so lahko tudi urejeni in prijazni

Nove parcele 
v Luciji, priljubljene hišice v Ankaranu, vsi prostori za prikolice v Fiesi že oddani.

Objavljeno
15. junij 2011 10.28
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Ob slovenskem morju sorazmerno pozno spoznavajo, da sodijo k dobri turistični ponudbi tudi privlačni in urejeni kampi. Še zmeraj jih je vse preveč, v katerih so skregani s pregovorno slovensko urejenostjo, čistočo in prijaznostjo, vanje pa so v preteklosti vlagali premalo sredstev.

V Portorožu so letos naredili prvi, sicer majhen, vendar obetaven korak v pravo smer: prav te dni so končali urejanje dela Metropolovega kampa Lucija (skupina Bernardin). Poleg lucijskega smo pokukali še v dva nadvse obiskana ob naši obali, v Ankaran in Fieso.

Prenova kampa Lucija je ena redkih letošnjih novosti v portoroškem turizmu. Prenovili so le približno tretjino, a če bodo izboljšave vsako leto tolikšne, bodo čez nekaj let imeli kaj pokazati. Preuredili so tisti del kampove površine (ob vhodu), ki je bila doslej namenjena predvsem prenočevanju prehodnih gostov in je bila nižje kategorije, zato so se tam zbirali mladi, ki pogosto niso spoštovali pravil vedenja, bili so glasni in nemalokrat niso pazili na red.

Namesto tega dela šotorišča so v lucijskem kampu zdaj uredili 43 parcel, ki bodo prvenstveno namenjene avtodomom in bodo z njimi lahko gostje prihajali vse leto. Vsaka na novo urejena parcela ima priključek za vodo, elektriko in svoj odtok.

Za avtodome pa so dodatno uredili še velik izpust za odpadne vode. Vsaka parcela meri od 75 do 90 kvadratnih metrov, na njih bodo lahko postavili tudi prikolice. V kampu so deloma uredili sanitarije: previjalnico za dojenčke, namestili so nove pisoarje v del sanitarij in uredili prostor za pranje domačih ljubljenčkov. Ob kopališču so poskrbeli tudi za otroško igrišče s toboganom in mivko. Sicer pa je v kampu nenadoma več prostora, saj je iz njega (najverjetneje zaradi cen) odšlo 30 prikolic pavšalistov, prišlo pa je osem novih.

Cene za letni najem parcele za prikolice so v razponu od 2460 do 3630 evrov, na dan od šest do osem evrov, cena za prenočitev na osebo pa je od 9,5 do 12,5 evra na noč.

Za prenovo so letos v Luciji namenili 150.000 evrov. Uprava pričakuje, da bo odslej to bistveno manj hrupen kamp in bistveno bolj urejen. Upajo, da bodo z občinsko pomočjo lahko postavili ustrezno signalizacijo za obveščanje gostov. Sicer pa je to kamp na lepem delu Portoroža. Na šestih hektarih je prostora za tisoč gostov. Ima svoje kopališče, v bližini so sprehajalne poti, kiparsko razstavišče Forma Viva in za rtom krajinski park Sečoveljske soline. V neposredni bližini je tudi Marina Portorož in vse, kar ponuja portoroški turizem.

Najbolj priljubljen v Ankaranu

Kamp Adrie Ankaran je najbolj priljubljen slovenski obmorski kamp. Gostje zatrjujejo, da je v njem veliko več miru, da ima najčistejše sanitarije, da je dovolj sence in prostora. Sicer ima manj privlačno morje, zato pa velik bazen na prostem in pokriti bazen (tudi za goste), vrsto možnosti za rekreacijo in oddih. Od tod se je možno odpraviti na številne izlete po slovenski Istri in Krasu. Kamp se razteza na 6,5 hektarja površine, sprejme lahko do 1500 gostov. Novi direktor Hotelov Adrie Ankaran Rajko Rešek predvideva, da bodo samo v njem letos imeli 90.000 prenočitev.

Zadnjih nekaj let so nadvse privlačne mobilne hišice v t. i. Hrastovi ulici, v katerih je mogoče prebivati vse leto (27 jih je v lasti hotelskega podjetja, približno 30 pa v zasebni lasti). V glavni sezoni stane najem takšne hišice za štiri osebe 110 evrov, za pet oseb pa 135 evrov na dan. Na mesec je treba za najem odšteti 1000 evrov. Vse pa so povsem blizu morja.

Letni najem za prikolice stane v ankaranskem kampu 2644 (kdor plača do 10. marca) in 2894 evrov za zamudniške plačnike. Za postavitev prikolice v prvi vrsti ob morju je treba doplačati 500 evrov in za postavitev ograje ter nadstreška še 400. Prenočitev v juliju in avgustu stane 13,5 evra, otroci do 10 let pa plačajo v sezoni 6,75 evra na dan. Bivanje psa ali mačke v vsej sezoni računajo 150 evrov, za zimovanje prikolice računajo 900 evrov. V Ankaranu niso ravno poceni, je pa res, da so naključni gostje lani prisodili prav temu kampu ob našem morju daleč najvišjo oceno 7,24 točke (portoroškemu 4,93). Letošnja novost so manjše posodobitve sanitarij, direktor Rešek pa pravi, da so letos ponovno konsolidirali lastništvo kampa in da imajo po lanskih zapletih spet v upravljanju centralni upravni objekt.

Mala, a prijazna Fiesa

Med slovenskimi kampi so lani slovenski gostje na drugo mesto uvrstili kamp v Fiesi (povprečna ocena 6,04), ki je v lasti treh invalidskih organizacij, upravlja pa ga družba ISBE. Velika prednost je njegova idilična, pravljična lega. Pred dvema letoma so povsem prenovili sanitarije, za kar so gostje zelo hvaležni. Pomanjkljivost kampa je, da je majhen in da je v njem zelo malo prostora za prehodne goste.

Na voljo ga je za 110 prikolic in 35 šotorišč, torej za približno 600 gostov. Vse parcele za prikolice so oddane za vse leto (cena pavšalnega najema je 2720 evrov). Prenočitev na noč stane od 11 do 11,5 evra, za otroke od 14. leta pa od 3,75 do 3,9 evra na noč. Fiesa je zadnja leta bolj urejena, kot je bila. Še zmeraj je veliko težav s parkirišči, toda za goste je poskrbljeno. Tu so trgovina (gostje se sicer pritožujejo nad cenami), gostinski lokali, nekaj ponudbe za rekreacijo pa je tudi v sosednjih hotelskih objektih (odbojka, trampolin). Glavna rekreacija Fiese so še vedno plavanje v morju, potapljanje in drugi vodni športi.