Slovenska kopališča: poletni užitki ob Nadiži

Vsak konec tedna vam ponujamo namig za oddih na slovenskih naravnih kopališčih. Zanimajo nas tudi vaše izkušnje.

Objavljeno
04. avgust 2011 21.13
Posodobljeno
05. avgust 2011 15.00
Mojca Boštele, Delo.si
Mojca Boštele, Delo.si

• Ob reki Nadiži je več uradnih kopališč (Logje, Napoleonov most, Podbela, Robič), kjer je poskrbljeno za sanitarije (mobilne WC kabine, koši za smeti).

Temperatura vode poleti ne preseže 21 stopinj Celzija.

• Za zahodno Slovenijo so v soboto popoldne že napovedane plohe in nevihte, oblačno vreme se bo na zahodu nadaljevalo tudi v nedeljo.

• Makadamsko parkirišče stane šest evrov na dan, celoletna karta 18 evrov.

• Voda je izredno čista, njeno kakovost pa zagotavlja Agencija Republike Slovenije za okolje.

• Sence je dovolj, a ne tik ob vodi.

Nadiža - zdravilo po napornem delovnem tednu

Ena najlepših rek, ki v poletnih mesecih privablja gruče domačih in tujih turistov, teče ob slovensko-italijanski meji. Nadiža izvira pod Kobariškim Stolom, se kmalu združi s Črnim in Belim potokom, do okolice kraja Logje riše mejno črto s sosedno Italijo, nato pa po komaj 15 kilometrih pri mejnem prehodu Robič zapusti državo in se naposled zlije v italijansko reko Ter. Kljub kratkemu popotovanju skozi Slovenijo je tako med domačini kot občasnimi obiskovalci, ki cenijo neokrnjeno naravo, pustila pečat.

Ob Nadiži, ki slovi kot najtoplejša alpska reka, so urejena štiri kopališča - ob Napoleonovem mostu, pod mostom v Podbeli - v bližini je tudi kamp -, blizu vasi Logje in v Robiču. Parkiranje ob cesti ni dovoljeno, so pa ob kopališčih urejeni makadamski parkirni prostori, za katere je treba odšteti šest evrov na dan. Po 15. uri se ta cena prepolovi, kljub temu pa številni tarnajo, da je cena glede na ponudbo nekoliko pretirana. »Če se tu kopaš vsak dan, je cena kar visoka,« sta povedala Justin in Myrto iz Velike Britanije, ki zadnja leta poletne počitnice preživljata na zahodu Slovenije. Kot je pojasnil Jan Volarič, ki na kopališču Robiči pobira parkirnino, se rednejšim obiskovalcem Nadiže bolj splača kupiti letno parkirno karto, ki znaša 18 evrov. O tej možnosti sta premišljevala tudi Justin in Myrto, saj pravita, da so ju »neizmerne lepote narave, topla voda in prelep razgled popolnoma očarala.«.

Nadiža, ki se ob večjih nalivih spremeni v hudournik, je ustvarila številne kotanje, tolmune in prodišča, ki so kot nalašč za leno poležavanje ob vročih poletnih dneh. Sence ob Nadiži je dovolj, a ne tik ob vodi. Ta je sicer kristalno čista, v vročih dneh pa se lahko segreje tudi do 21 stopinj Celzija. A so nadpovprečni hladni dnevi Nadižo nekoliko shladili, tako da so odrasli ob našem obisku kopanje raje prepustili otrokom. »V vodo še nisem skočila, je pa moja vnukinja in pravi, da je hladna,« je povedala Darinka in dodala, da Nadižo obiščejo večkrat, saj so plitkejši deli struge primerni za otroke, kotanje pa tvorijo dovolj globoke naravne bazene za plavanje.

Po 15. uri se na kopališču Robiči odpre tudi tamkajšnje gostišče, kjer se lahko obiskovalci tudi okrepčajo. Skodelica kave stane evro, medtem ko veliko točeno pivo 1,9 evra. Pod sencami je tudi nekaj gugalnic za najmlajše, tisti malo starejši pa imajo na voljo tudi odbojkarsko in košarkarsko igrišče.

Proti Nadiži se je pametno odpraviti v zgodnjih jutranjih urah, saj je pot za tiste, ki ne prihajajo iz okoliških krajev, dokaj dolga in naporna, a vseeno lepa. Ustno izročilo pravi, da ima Nadiža celo zdravilno moč. Za tiste, ki po napornem delovniku in vsakodnevnem vrvežu v Breginjskem kotu najdejo trenutek miru in nekoliko napolnijo baterije, prav gotovo.