Celina, ki povezuje

Nela Nahberger, devetošolka iz OŠ Kidričevo, se v spisu sprašuje, kaj bi bilo, če bi Evropska unija razpadla in ljudje med seboj ne bi bili več povezani.
Fotografija: V današnjem času ljubezen, prijateljstvo in zaposlitev nimajo meja, v spisu piše Nela Nahberger. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
V današnjem času ljubezen, prijateljstvo in zaposlitev nimajo meja, v spisu piše Nela Nahberger. FOTO: Shutterstock

Evropa – celina, ki povezuje veliko različnih narodov in narodnih manjšin. Toda kakšno vlogo ima v Evropi Slovenija? V preteklosti smo bili Slovenci pod oblastjo različnih držav: od habsburške monarhije do Jugoslavije, dokler se leta 1991 nismo osamosvojili. Da bi gospodarsko sodelovali z državami Evrope, smo se 1. maja 2004 vključili v Evropsko unijo, skupnost, ki jo povezuje osemindvajset držav.

Nela Nahberger, devetošolka iz OŠ Kidričevo. FOTO: Osebni arhiv
Nela Nahberger, devetošolka iz OŠ Kidričevo. FOTO: Osebni arhiv
 V današnjem času ljubezen, prijateljstvo in zaposlitev nimajo meja. Ljudje se namreč lahko zaposlujejo po vsej Evropi. V preteklosti ni bilo tako in danes je to zelo pozitivna stvar, namreč po vsej Evropi se širi spoštovanje do različnih kultur in narodov.

Čeprav je Slovenija ena izmed manjših držav Evropske unije, igra pomembno vlogo. Kar osem poslancev nas zastopa v parlamentu, kjer imajo vsi enako nalogo: da se odločajo o skupnih zadevah, o storitvah in kapitalu, o skupni kmetijski politiki ter o še marsičem.

Včasih se sprašujem, kaj bi bilo, če bi Evropska unija razpadla in ljudje med seboj ne bi bili več povezani. Spet bi začele divjati vojne in sovraštvo v celotni Evropi bi naraščalo. Tako ima taka oblika združenosti prednosti kot številne slabosti. Kljub temu da naj bi spodbujala varnost, se nekatere države mnogokrat počutijo, da so v nevarnosti. Slovenci smo se v tej združenosti morali prilagoditi in smo marsikaj tudi izgubili.



Države povezujejo skupna valuta evro, izobraževanje … Mladi lahko študirajo po vseh evropskih fakultetah. Tako se širijo nove prijateljske vezi in vsak posameznik lahko v Evropi in po svetu širi svojo kulturo in običaje.

V Evropi ima velik pomen tudi turizem, saj je vsaka država posebna s svojimi zanimivostmi. Ko me ljudje vprašajo, zakaj rada potujem po Evropi, mi v glavo šine lepa misel in jo vedno hvalim. Najraje potujem po obmorskih državah in mi ni treba odhajati na druge celine. To je ena izmed prednosti. Verjamem v to, da tako kot jaz čutijo tudi moji sorodniki, prijatelji … Pomembno je, da se kot državljan Slovenije in kot del Evrope počutiš dobro in si zadovoljen s tem, kar imaš. In tega ti ne more nihče vzeti.
Upam, da bo za vse dobro.

Avtorica: Nela Nahberger, Osnovna šola Kidričevo, 9. a
Mentorica: Sonja Lenarčič

______________________________

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

evropski parlament
evropski parlament
 Objavo je podprl evropski parlament, ki pa ni bil vključen v pripravo vsebine in ne odgovarja za predstavljene informacije in stališča.

 

Komentarji: