Čudovito je bilo spoznati nove prijatelje

Štirinajstletna Pia Pregel, učenka Osnovne šole Gradec, je na izmenjavi v romunski vasi Cherasu spoznavala tamkajšnje ljudi in navade.
Fotografija: Spoznavanje drugih evropskih kultur je enkratna izkušnja. Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Spoznavanje drugih evropskih kultur je enkratna izkušnja. Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

Predzadnjo soboto v marcu smo se nekateri učenci in učiteljica OŠ Gradec v okviru projekta Izkusi Erasmus+ skupaj z društvom Lojtra in Curbo de Culturo za ves teden odpravili na izmenjavo v Romunijo v vas Cherasu. V tem pestrem tednu smo imeli delavnice, kot je 'Masterchef', na kateri smo skuhali nekaj tipičnih slovenskih in tipično romunskih jedi ter si jih nato privoščili za večerjo. Zanimivi sta bili tudi delavnici o naših hobijih ter o naših in romunskih jutranjih rutinah.

Pia Pregel, Osnovna šola Gradec FOTO: osebni arhiv
Pia Pregel, Osnovna šola Gradec FOTO: osebni arhiv
Vsak dan smo se igrali različne igre in spoznavali kulturo drugi drugih. Mi smo spoznali romunsko glasbo in filme, njihov šolski sistem in še veliko drugega. Med drugim smo se šli tudi lov na zaklad, pri čemer smo se zelo zabavali.







Sploh sem se na delavnicah imela super, resnično sem uživala in se naučila veliko novega. Potekale so v angleščini in tako smo se ves teden trudili govoriti angleško. Spoznali smo veliko novih prijateljev in se naučili veliko nam dotlej neznanega o njihovi kulturi. Bivali smo v vili v vasi Cherasu skupaj z našimi mentorji in romunskimi prijatelji, v sobah pa mo bili narodno pomešani, da smo se lahko še bolje spoznali.

Zdi se mi, da so takšni projekti za mlade enkratna izkušnja, in upam, da se bom takšnega ali podobnega lahko še kdaj udeležila. Res sem zelo uživala in želim si, da bi imela čim prej še kakšno tako čudovito priložnost.

Pia Pregel, Osnovna šola Gradec, 9. razred


Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.
                                                                                                                  
 
___________________


evropski parlament
evropski parlament
Objavo je podprl evropski parlament, ki pa ni bil vključen v pripravo vsebine in ne odgovarja za predstavljene informacije in stališča.