Evropa ima v svojem jedru »zrno večnosti«

Gimnazijec Leonard Vajda razmišlja o tem, kako ni nihče povsem verjel v idejo Evrope, zato se je ta sama oblikovala in razvila.

Objavljeno
10. junij 2019 10.36
Posodobljeno
10. junij 2019 10.36
»Demokracija, spoštovanje drug drugega, dialog, razumevanje in predvsem gospodarska uspešnost so vsebina ideje Evrope.«
FOTO: Voranc Vogel/Delo
Mi. P.
Mi. P.
Ideja »Evrope« je nekaj genialnega in v človeški družbi enkratnega in doslej še neponovljivega. Ideja, ki je po nekem naključju zaživela in vzklila na razdejanju strahot prve svetovne vojne in druge svetovne vojne ter vmesnega gospodarskega napredka in velike svetovne gospodarske krize, vzpona nacionalsocializma, fašizma, rasnih ideologij, preganjanja drugače mislečih in uveljavljanja rasnih teorij in njihovega praktičnega preizkušanja. Evropejci niso imeli drugih možnosti, kakor da sklenejo Nemci in Francozi spravo in se dogovorijo za sodelovanje, prijateljstvo, za pošteno trgovino in za čiste račune. S tem so bili preseženi večstoletno rivalstvo in medsebojni spopadi, pri čemer so postali vsi pretekli vzroki in posledice vrednostna podlaga in opomin, da se kaj podobnega v Evropi ne bi več dogajalo.
 
Ko sta se dva velika končno medsebojno dogovorila, so tudi vsi manjši začutili, da so zanje ostale številne drobtine. Začeli sta se sodelovanje in povezovanje. Sprva so se dogovorili bolj načelno in so za odprte in sporne zadeve poiskali »začasne« rešitve. In tako naprej. Nihče ni teh povezovanj in sodelovanja med velikimi in malimi in srednjimi jemal resno, saj je bilo veliko skepse. Zlasti so se dvomi pojavljali, ko je vsaka država nastale težave iskala po svoje in na svoj način. In ker ni nihče povsem verjel v idejo Evrope, se je ta sama oblikovala in razvila.
 
image
Leonard Vajda
FOTO: Osebni arhiv
Ideje po združeni, veliki, enotni Evropi so bile sanje mnogih, in zdaj je Evropa naša resničnost. Že pred tisočletji so v antiki iznašli demokracijo, volitve, filozofijo, bogove, dramatiko, olimpijske igre, Hipokratovo prisego, mitologijo, arhitekturo, literaturo in še mnogo vsega drugega, kar imamo ljudje večinoma ponotranjeno. Res je, veliko je človek iznašel, ni pa še iznašel in razumel ideje Evrope. 
 
V preteklosti so se ljudje predvsem veliko vojskovali. In tudi še danes po vsem svetu se ljudje veliko vojskujejo in vojne so dober posel. Posel, temelječ na vojni, in vojskovanje po vsem svetu so vse preživete ideje in negacija ideje Evrope. Vse omenjeno je bilo že neštetokrat videno in preizkušeno. Nasilje rodi nasilje in pri tem ljudje zelo trpijo. Tudi danes v informacijski družbi, ko se nasilje lahko predvaja tudi on-line kot nekaj običajnega in kot nekaj, na kar so se ljudje skoraj že navadili.
 
Ideja Evrope je to, da se lahko družbeni, ekonomski in državni prostor širi in povečuje brez vojn, brez nasilja in brez izkoriščanja. Tako se lahko nove entitete pridružijo Evropi na podlagi demokratično izražene volje ljudi in na predhodno izvedenih poštenih pogajanjih. 
 
Kakšno nasprotje ideji Evrope je ruska okupacija dela Ukrajine. Ali večletno prelivanje krvi na Bližnjem vzhodu. Zakaj se na primer ZDA kot najmočnejša država na svetu ne more geografsko, ekonomsko, politično in ozemeljsko širiti na podoben način kot Evropa? Enako velja tudi za Kitajsko in druge države, ki so imele nekoč svoje kolonije.
 
Zakaj bi, denimo, Velika Britanija izstopila iz evropske skupnosti, če je pa ravno angleščina postala najbolj pogost sporazumevalni jezik v Evropi in jo ljudje povsod vsakodnevno uporabljajo. Kulturna in jezikovna dimenzija angleščine in Velike Britanije je v Evropi enormna in zato ni pametnih razlogov, da zapustiš tako velik prostor. Zato lahko obstajajo morda kakšni drugi nam še nepoznani razlogi ali vzroki, ki pa so lahko celo zelo banalni. Nič zato, ideja Evrope s tem ne bo ugasnila, se pa lahko Velika Britanija ali njeni posamezni deli čez čas ponovno priključijo Evropski uniji.
 
Skratka, Evropa je neko čudežno spoznanje, da lahko skupaj v miru in blaginji bolje in uspešnejše živita združena ogenj in voda. Žalost in sreča, ljubezen in sovraštvo, sodelovanje in prepir, majhni in veliki, bolj različni in manj enaki, verni, malo verni, brezverni in bolj verni itd. Vsi na neki način združeni in povezani lahko živimo v miru.   
 
Vsi smo lahko državljani ideje Evrope in lahko živimo skupaj in narazen, s skupnimi vrednotami, s spoštovanjem človeka in človekovih pravic. In še nekaj, Evropa se lahko tudi geografsko širi, vendar ne z vojno, orožjem, s prelivanjem krvi, nasiljem, ampak na vnaprej dogovorjen in demokratičen način.
 
Skratka, demokracija, spoštovanje drug drugega, dialog, razumevanje in tudi predvsem gospodarska uspešnost so vsebina ideje Evrope. Evropejci moramo biti skupaj v dobrem in slabem. Solidarni in brez egoizma. Zaradi vsega navedenega lahko rečemo, da ima Evropa v svojem jedru »zrno večnosti«.
 
Leonard Vajda, Gimnazija Jožeta Plečnika, 2. c

___________________________________________________

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

image
Evropski parlament FOTO: EP
Objavo je podprl evropski parlament, ki pa ni bil vključen v pripravo vsebine in ne odgovarja za predstavljene informacije in stališča.