Evropa, moje življenje

»Tu sem doma in tu se počutim varnega,« je svoje življenje v Evropski uniji opisal Alex Vozelj, učenec 6. b razreda Osnovne šole Litija.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

V veselje in čast mi je, da je Evropa oziroma Evropska unija moj dom. V njej se počutim varnega, saj je urejena, čista, odprta, socialna, radodarna itd. Mladi smo lahko res zadovoljni, da smo se rodili v Evropi in da imamo slovenski potni list, ki je sestavni del Evropske unije. S tem so nam na široko odprta vrata v prihodnost, tako doma kot širše po svetu. Ponosen sem na svoj status »državljan EU«.

Ta status mi omogoča številne pravice, kot so pravica do prostega gibanja, prebivanja in dela na ozemlju EU, pravica do zaščite v katerikoli državi članici, pravica voliti in biti izvoljen na lokalni ravni in ravni EU v katerikoli državi članici, pravica do naslavljanja peticij na evropski parlament itd. Skratka, poleg delovanja v svoji državi lahko v prihodnje računam tudi na aktivno delovanje v okviru celotne Evropske unije. To je moj veliki interes, ker že zdaj rad aktivno sodelujem tako v šolskih razpravah in šolskem parlamentu kot širše. In Evropa je tista, ki mi nudi in mi bo nudila širše delovanje in širšo razgledanost.

Alex Vozelj, Osnovna šola Litija, 6. b FOTO: Osebni arhiv
Alex Vozelj, Osnovna šola Litija, 6. b FOTO: Osebni arhiv
Zelo rad potujem, obiskal sem že številne države in celine, a v Evropi se zagotovo počutim najbolje. Je celina, kjer živim in kjer bi rad ostal. Tu so mi pomembne vrednote EU, ki so skupne državam članicam v družbi. Tu vladajo predvsem pravica, solidarnost, vključenost, toleranca in nediskriminacija. Gre za vrednote, ki so sestavni del evropskega načina življenja. Zame je najpomembnejše človekovo dostojanstvo, ki ga je treba varovati in spoštovati, pomembna mi je tudi svoboda, še zlasti prostega gibanja po vseh državah, članicah Evropske unije. Pomembna pa sta mi tudi demokracija, kjer lahko uveljavljamo svoje pravice, in enakost, kjer imamo pred zakonom vsi enake pravice, brez izjem. Sem človek in cenim človekove pravice, pa najsi bodo kakršnekoli pravice. Evropska unija temelji na načelu pravne države, zato se v Evropi počutim varneje kot drugje.



Za nas mlade je Evropa raj. Po končanju srednje šole si lahko izberemo fakulteto kjerkoli v Evropi. Ko dopolnimo status polnoletne osebe, lahko delamo in živimo kjerkoli v EU. Kar v času šolanja mojih staršev ni bilo mogoče. To, kar imamo, je izjemnega pomena. Daje nam neko veličino, širši spekter in možnost, da postanemo bolj učeni in razgledani.

V Evropi se lahko prosto gibljemo, imamo določene skupne pravice, smo aktivni, udejstvujemo se v raznih političnih in nepolitičnih gibanjih, jasno in glasno izražamo, kar mislimo ... V Evropi lahko prosto nakupujemo, deležni smo kvalitetnih storitev. S številnimi državnimi službami, komisijami, agencijami nam je omogočena varnost prehranskih izdelkov, ki so ključni za zdravje. Institucije skrbijo tudi za splošno varnost, kajti imamo skupno evropsko policijo, imenovano Europol. In vse to je vredno spoštovati. 

Evropa je torej moje življenje, je moj način življenja, izobraževanja, delovanja, izražanja. Tu sem doma in tu se počutim varnega. Evropa ogromno naredi zame, moj cilj pa je, da bom kamenček v mozaiku prispeval tudi sam. Ko odrastem, se bom z vsem veseljem ter z odgovornostjo aktivno vključeval tako v slovensko kot tudi evropsko politiko. To je moja želja in to je moj cilj. Naj živi Evropa in naj živi Evropska unija!
 
Alex Vozelj, bodoči evroposlanec, Osnovna šola Litija, 6. b


Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.
                                                                                                                  
 
___________________

evropski parlament
evropski parlament
 Objavo je podprl evropski parlament, ki pa ni bil vključen v pripravo vsebine in ne odgovarja za predstavljene informacije in stališča.