Kandidati za osem mest v trdnjavi Evropa

Kandidatom smo postavili štiri vprašanja. Preverite njihove odgovore.

Objavljeno
26. april 2019 07.54
Posodobljeno
26. april 2019 07.58
Kandidatom smo postavili štiri vprašanja. Njihove odgovore najdete v galeriji in na koncu članka. FOTO: Arhiv Dela
Barbara Eržen, Sandra Hanžič
Barbara Eržen, Sandra Hanžič
Ljubljana – Za zdaj kaže, da bo na evropskih volitvah kandidiralo vsaj 14 list, torej dve manj kot pred petimi leti. Velika večina je liste že vložila, drugi jih lahko vlagajo še danes do polnoči. Državna volilna komisija pa lahko zaradi nepravilnosti kandidaturo zavrne.

Stranke tudi zaradi načina volitev v evropski parlament, ki volivcem omogoča podeljevanje prednostnih glasov, večinoma stavijo na prepoznavne obraze. Za mandat se ponovno potegujejo vsi evropski poslanci z izjemo Iva Vajgla, ki je po odločitvi, da ne bo nastopil, nosilno mesto na listi Desusa prepustil Igorju Šoltesu. Dodatno bo karte poskušala premešati še »deveta« evroposlanka Angelika Mlinar, ki ne kandidira na listi svoje avstrijske stranke NEOS, med ustanovitelji katere je bila, ampak na listi SAB.

Stranke so svojim evropskim poslancem odstopile tudi najvišja mesta na listah, ki praviloma omogočajo lažjo izvolitev. Za prednostne glasove pa se bosta morala potegovati Lojze Peterle, ki so mu v NSi dodelili šele tretje mesto, in Franc Bogovič, ki je na skupni listi SDS in SLS šele na četrtem mestu. »Enkrat sem že postal poslanec z osmega mesta, ne vem, zakaj ne bi mogel postati še s četrtega,« odgovarja kandidat edine skupne strankarske liste, ki je največje presenečenje doslej. Stranka SDS je namreč še tri tedne pred uradno potrditvijo liste zavračala vsakršno možnost za medstrankarsko povezovanje. Na koncu je pretehtal strah pred pretiranim drobljenjem glasov na desnici, saj evropski volilni sistem z visokim volilnim pragom nagrajuje večje liste. Konkurenco so verjetno videli tudi v novoustanovljeni Domovinski ligi pod vodstvom Bernarda Brščiča, ki se na volitve podaja pod geslom Najprej Slovenija. Manjše neparlamentarne stranke, poleg omenjene Domovinske lige še Dobra država, Zedinjena Slovenija in Zeleni Slovenije, ter nestrankarske liste (Povežimo se) bodo tako najverjetneje morale še bolj staviti na prepoznavne obraze, ki jih imajo na svojih listah.


Zaenkrat najbolje kaže listi SDS in SLS


Če bi upoštevali rezultate ankete, ki jo je Mediana izvedla za Delo na vzorcu 730 polnoletnih prebivalcev Slovenije med 1. in 11. aprilom, torej še pred začetkom volilne kampanje, bi SDS in SLS ter SD pripadli po dve mesti v evropskem parlamentu, a če bi SDS in SLS prejela le pet glasov več, kot jih je dobila v anketi, bi dobila tri poslance, SD pa enega. Po enega zastopnika bi imeli še LMŠ, Levica, NSi in SNS.

Razpoloženje volivcev pred evropskimi volitvami, kjer bomo odločili, kdo bo Slovenijo predstavljal v trdnjavi Evropa, bomo vnovič preverili in rezultate objavili 13. maja, torej dva tedna pred volitvami.

VPRAŠANJA

1. Ali bodo vaši poslanci, če bodo izvoljeni, razkrili, za kaj porabijo dodatek za delovanje pisarne?
2. Ali bi morali prosilce za azil porazdeliti po državah Evropske unije po sistemu kvot?
3. Se vam zdi gradnja in širjenje cest primerna rešitev za zmanjšanje gneče na cestah?
4. Ali bi podprli obdavčitev podjetij, ki uporabljajo robote, s čimer bi zagotovili dodaten vir za socialne transferje?


image
FOTO: Delo


image
FOTO: Delo


image
FOTO: Delo


image
FOTO: Delo