Levica in lista Povežimo se vložili kandidatni listi za evropske volitve

Levica se na evropske volitve podaja z jasno obljubo, da bo Evropski uniji vrnila upanje, je danes ob vložitvi kandidature dejala nosilka liste Violeta Tomić.
Fotografija: Nosilka liste Povežimo se Urša Zgojznik je izrazila zadovoljstvo nad široko javno podporo njihovi listi. FOTO: Roman ŠŠipić
Odpri galerijo
Nosilka liste Povežimo se Urša Zgojznik je izrazila zadovoljstvo nad široko javno podporo njihovi listi. FOTO: Roman ŠŠipić

Lista Povežimo se je vložila kandidatno listo za volitve v evropski parlament. Nosilka liste Urša Zgojznik je izrazila zadovoljstvo nad široko javno podporo njihovi listi. Zato tudi verjame, da lahko motivirajo volivke in volivce k udeležbi na volitvah ter dosežejo izvolitev enega, morda celo dveh evropskih poslank oz. poslancev.

Zgojznikova je ob vložitvi več kot 3500 podpisov pod kandidaturo liste poudarila, da je lista očitno nagovorila mnogo državljank in državljanov. Kot je dejala, je to zanjo zelo pomemben dan, saj stopa iz nevladnega sektorja na polje politike.

Sama si sicer ni mislila, da bo kdaj to storila, toda po njenem mnenju je to nujno. »Dovolj je tega, da nas nihče ne posluša, da nimamo nobene ambiciozne zelene politike, da ne znamo naslavljati problemov 21. stoletja, da nimamo v tej državi nobene vizije in da ne razumemo, zakaj smo v Evropski uniji,« je pojasnila. Kot ocenjuje, je v državi veliko težav, ki ostajajo skrite, med razlogi za to pa je navedla slabe zakone in neambicioznost uradnikov, ki jih pišejo.

Zgojznikova je ob tem zagotovila, da v kampanji ne bodo ustvarjali novih odpadkov, svetlobnega onesnaževanja, njeni stroški pa po njenih besedah ne bodo presegli nekaj tisoč evrov. Kot je dejala, je podpornikov njihove liste res veliko, zato verjame v učinek množičnost.

Pričakovanja so po njenih besedah velika, saj ocenjuje, da je bila njihova vključitev v volilno tekmo potrebna. Zato tudi verjame, da lahko motivirajo volivke in volivce k udeležbi na volitvah ter dosežejo izvolitev enega, morda celo dveh evropskih poslank oz. poslancev.

Listo Povežimo se sestavljajo Piratska stranka, SMS Zeleni, Delavska stranka, Solidarnost, Lista kolesarjev in pešcev, Odprto Celje, Zavod Up in civilna iniciativa LF. Njihovi predstavniki so danes v Ljubljani podpisali izjavo o sodelovanju. Na listi so poleg Zgojznikove še podpredsednik Piratske stranke Boštjan Tavčar, Josip Rotar, Marjana Škalič, Domen Savič, Karel Šrot, Nermina Simončič in Petra Greiner.


Levica na evropske volitve z obljubo o vrnitvi upanja


Levica se na evropske volitve podaja z jasno obljubo, da bo Evropski uniji vrnila upanje, je danes ob vložitvi kandidature dejala nosilka liste Violeta Tomić. Kot je opozorila, je Evropa porabila celo desetletje za spopadanje z gospodarsko krizo in za reševanje bank, na ljudi pa je pozabila.

V Levici menijo, da je čas, da se ta tok obrne, zato zahtevajo nabor socialnih ukrepov in zeleni investicijski načrt, ki bo "prekinil to depresijo in dal ljudem polno zaposlenost, zelena delovna mesta in čim hitrejši prehod v brezogljično družbo", je povedala Tomićeva.

Na vprašanje o pričakovanjih glede na javnomnenjske ankete, ki Levici napovedujejo izvolitev enega evropskega poslanca, je Tomićeva odgovorila, da se »lahko zgodita tudi dva«.

Na vprašanje o pričakovanjih glede na javnomnenjske ankete, ki Levici napovedujejo izvolitev enega evropskega poslanca, je Tomićeva odgovorila, da se »lahko zgodita tudi dva«. FOTO: Leon Vidic
Na vprašanje o pričakovanjih glede na javnomnenjske ankete, ki Levici napovedujejo izvolitev enega evropskega poslanca, je Tomićeva odgovorila, da se »lahko zgodita tudi dva«. FOTO: Leon Vidic


V Evropskem parlamentu so nujno potrebne napredne leve sile iz osrednje in vzhodne Evrope, je dodala vodja politične skupine evropske levice Gabrielle Ziimmer. Po njenem mnenju je Tomićeva prava kandidatka, saj je pomembno, da se v Evropskem parlamentu slišijo tudi glasovi naprednih levih strank, ki se bodo zavzeli za solidarno, demokratično in ekološko EU.

Koordinator Levice in osmi na njeni listi za evropske volitve Luka Mesec je opomnil na številne očitke, da Evropa ni demokratična, da ni nič naredila v boju proti podnebnim spremembam, da imamo Evropo dveh hitrosti. Evropa takšna ni postala sama po sebi, pač pa jo je sem pripeljala velika koalicija konservativcev, liberalcev in socialdemokratov.

Glas za Levico je zato po njegovih besedah glas za spremembo, za alternativo, za progresivno, socialno in okoljsko naravnano Evropo, ki »bo delala za vse, ne le za peščico«.

Na kandidatni listi Levice so poleg Tomićeve in Mesca še Aleksander Sašo Slaček Brlek, Ana Štromajer, Danijel Rebolj, Urška Lipovž, Lovro Centrih in Alma Rekić.

Preberite še:

Komentarji: