Na srečanju s premierom ni evroposlancev iz vrst SDS in SLS

Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič so v Španiji na srečanju skupine Evropske ljudske stranke. 
Fotografija: Premier Marjan Šarec je sprejel evropske poslance Klemna Grošlja, Ljudmilo Novak, Tanjo Fajon, Ireno Jovevo in Milana Brgleza. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Premier Marjan Šarec je sprejel evropske poslance Klemna Grošlja, Ljudmilo Novak, Tanjo Fajon, Ireno Jovevo in Milana Brgleza. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednik vlade Marjan Šarec je po okoli uro trajajočem sestanku z novoizvoljenimi evroposlanci – zaradi srečanja skupine Evropske ljudske stranke (EPP) so manjkali poslanci SDS in SLS – povedal, da so se dogovorili za redna srečanja, saj bo zlasti v luči prihajajočega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021 »potreben skupni napor, da bi bilo predsedovanje uspešno«.  

Časovnega okvirja še niso določili, bodo pa srečanja – tako z njim kot ministri – potekala tako v Ljubljani kot Bruslju. »Še posebej v duhu priprav na predsedovanje se mi zdi sodelovanje pomembno in koristno, potem slovenski poslanci tudi vedo, kaj pripravlja slovenska vlada in k čemu se nagiba ter na kakšen način lahko poslanci pri tem sodelujemo,« je pojasnila Ljudmila Novak, ki je edina od poslancev EPP, ki se je srečanja udeležila. Sama je pojasnila, da ima v tem tednu še več parlamentarnih obveznosti in zato ni odpotovala na izobraževanju EPP, ki poteka v Španiji. »Vedno je koristno, da se izobražuješ,« pa se je postavila na stran manjkajočih strankarskih kolegov Milana Zvera, Romane Tomc in Franca Bogoviča ter pristavila, da je bilo srečanje v San Sebastiánu, ki se bo začelo v torek, že prej predvideno, medtem ko se je srečanje s predsednikom vlade zamaknilo.

Marjan Šarec pa je odsotnost komentiral z besedami, »da se vsak sam odloča, kje so prioritete«, a se je pri tem zavzel za boljše sodelovanje. »Ne glede na to, da predstavljajo evropski parlament in neposredno ne zastopajo Slovenije, mora biti sodelovanje usklajeno. Da se ne bi vnovič dogajalo, kot se je to že dogajalo, ko je šlo za slovenski nacionalni interes, da so bili razglašeni,« je še dejal premier.


 

Evropski komisar? »Bo.«


O izbiri evropskega komisarja oziroma o načinu izbire se predsednik vlade z novimi evroposlanci niso govorili. Ljudmila Novak, ki je v imenu NSi spomnila na njihov predlog, da naj večina evropskih poslancev predlaga evropskega komisarja, je pojasnila, da je Marjan Šarec glede evropskega komisarja odgovoril le, »da bo«.

»Nihče še ni določen in na koncu bo odločala vlada,« pa je glede izbire evropskega komisarja po koncu sestanka znova odgovarjal predsednik vlade in dodal, da bo treba postopek sicer izvesti relativno hitro, ker če bomo predolgo mečkali, potem bodo vsi boljši sedeži že zasedeni in bomo imeli težave. »Zlasti se je to poznalo zdaj v tem mandatu. Lahko pa povem tukaj jasno, da Violeta Bulc ni v tem izboru,« je dodal Šarec in ponovil še, da si želi, da bi bil postopek drugačen kot pred petimi leti, ko smo predlagali tri imena, in sicer Alenko Bratušek, Karla Erjavca in Tanjo Fajon.

Premier ni bil konkreten niti glede resorja, ki bi si ga želela Slovenija voditi v prihodnjem mandatu evropske komisije. »Doslej smo imeli dobre resorje, tudi v teh pogajanjih bo Slovenija poskušala izpogajati čim boljši resor,« je dejal.



Evroposlanci Milan Zver, Ljudmila Novak, Milan Brglez, Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Irena Joveva, Franc Bogovič in Romana Tomc. FOTO: Leon Vidic/Delo
Evroposlanci Milan Zver, Ljudmila Novak, Milan Brglez, Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Irena Joveva, Franc Bogovič in Romana Tomc. FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: