Nato v pomoč  pri obrambi pred ruskimi kibernetskimi napadi

Natovi strokovnjaki so se že pred tedni sestali s predstavniki EU, da bi se dogovorili o konkretnih ukrepih za obrambo pred kibernetskimi grožnjami in dezinformacijami, ki bi lahko vplivale na volitve v EP.

Objavljeno
26. maj 2019 10.35
Posodobljeno
26. maj 2019 10.35
Nato in EU se tudi trudita skupaj v boju proti dezinformacijam na spletu in družbenih omrežjih. FOTO: Tadej Regent/Delo
STA
STA
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sporočil, da zveza Nato Evropski uniji med volitvami pomaga pri obrambi pred morebitnimi ruskimi kibernetskimi napadi. »Vemo, da se želi Rusija vmešavati v našo demokracijo z lažnimi informacijami in kibernetskimi napadi,« je dejal za nemški časnik Welt am Sonntag.

Kot je pojasnil generalni sekretar, so se Natovi strokovnjaki za kibernetsko varnost že pred tedni sestali s predstavniki EU, da bi se dogovorili o konkretnih ukrepih za obrambo pred kibernetskimi grožnjami in dezinformacijami, ki bi lahko vplivale na volitve v Evropski parlament, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Velika večina, 90 odstotkov evropskih državljanov živi v eni od članic Nata, je še poudaril Stoltenberg. »Zavezništvo ima zato velike interese, da pomaga EU pri tem, da se je sposobna obraniti kibernetskih napadov in napadov na demokratične institucije,« je dejal.

Konkretno to pomeni predvsem izmenjavo podatkov o škodljivih programih in o kibernetskih napadih. Nato in EU se tudi trudita skupaj v boju proti dezinformacijam na spletu in družbenih omrežjih. »Naš uspeh v boju proti tako imenovani Islamski državi je temeljil tudi na tem, da je članicam Nata uspelo zmanjšati prisotnost te teroristične organizacije na spletu in tako oslabiti njihove zmogljivosti za novačenje novih članov, izvajanje finančnih transakcij, pa tudi komuniciranje,« je še dejal Stoltenberg.