SDS in SLS vložili skupno kandidatno listo, v SAB poudarili pomen volitev

Stranke in liste imajo za nagovarjanje volivcev mesec dni časa. 24. maja opolnoči bo nastopil volilni molk.

Objavljeno
23. april 2019 11.03
Posodobljeno
23. april 2019 13.13
FOTO: Vincent Kessler/Reuters
STA
STA
Stranke pred prihajajočimi evropskimi volitvami nadaljujejo z vlaganjem kandidatur na Državno volilno komisijo (DVK). Skupno kandidatno listo sta danes vložili SDS in SLS. Kot je v izjavi za medije dejal nosilec liste Milan Zver, se za sedež v Evropskem parlamentu potegujejo kakovostni kandidati, ki bodo poskrbeli za prepričljivo zmago.

Poleg zdajšnjega evropskega poslanca Zvera, ki je bil že na volitvah leta 2014 vodilni kandidat SDS, so na listi še evroposlanki SDS Romana Tomc in Patricija Šulin ter evropski poslanec Franc Bogovič iz stranke SLS. Na evropske volitve se podajajo tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler, vidna članica SDS Alenka Forte, Davorin Kopše in Alja Domjan iz podmladka SDS.

image
Romana Tomc, Milan Zver in Patricija Šulin. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Prepričan sem v prepričljivo zmago, ker je lista izjemno kakovostna tako po strokovni plati kot tudi v političnem smislu,« je dejal Zver. Z listo po njegovih besedah računajo na vsaj na štiri poslance.

Kot je Zver dejal že ob predstavitvi liste, v predvolilni kampanji pričakuje težek in napet boj, saj je EU pred pomembnim časom, kjer je pod vprašajem tudi eksistenca. Po njegovem prepričanju morajo evropski državljani tokrat izvoliti tiste stranke, ki bodo ohranile EU skupaj. »Čakajo nas odločilna leta za ohranitev EU kot take, kot je bila spočeta. Kot velik mirovni in demokratičen projekt,« je napovedal.

Zver pa je danes v odgovoru na novinarsko vprašanje glede konkurence na desnici ocenil, da je desnosredinski pol manj razdrobljen, nič pa ne kaže, da bi se leva sredina kaj bolj konsolidirala. Zato imajo po njegovih besedah na prihajajočih volitvah izhodiščno prednost desnosredinske stranke.

image
Franc Kangler, Franc Bogovič in Marjan Podobnik. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Rok za vložitev kandidatnih list na DVK se sicer izteče v petek, ko bo uradno stekla tudi kampanja pred evropskimi volitvami. Potem ko so minuli teden kandidature že vložili v SNS in zunajparlamentarni stranki Dobra država, so ta korak za danes napovedali še v LMŠ, SDS in SLS, NSi, SAB in novonastali Domovinski ligi. V prihodnjih dneh bodo z vložitvijo kandidatnih list sledile še druge stranke in liste.

V prihodnjih dneh bodo z vložitvijo kandidatnih list sledile še druge stranke in liste. Med njimi bo SD, ki mora še potrditi svojo kandidatno listo. Medtem pa v Levici še zbirajo podpise volivcev, s katerimi bodo vložili svojo kandidaturo.

image
Angelika Mlinar, nosilka liste SAB na evropskih volitvah. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

V SAB ob vložitvi kandidature poudarjajo pomen volitev


Predsednica stranke Alenka Bratušek je ob vložitvi kandidature poudarila pomen volitev za Evropsko unijo. »Želimo si, da bi se čim več ljudi udeležilo teh volitev, ker je Evropa v tem trenutku na pomembnem razpotju,« je dejala.

Tudi nosilka kandidatne liste Angelika Mlinar je izpostavila pomen volitev. »Te volitve so zelo odločilne za to, ali bo Evropski parlament ostal proevropski ali ne. To lahko odločijo samo volivke in volivci, tudi v Sloveniji. Upam, da bo tokrat volilna udeležba višja kot na prejšnjih volitvah,« je povedala. Upa na pravičen in zanimiv predvolilni boj.

Mlinarjeva je sicer koroška Slovenka in trenutna avstrijska evropska poslanka v vrstah Alde, ki pa bo tokrat kandidirala v Sloveniji. »Dajem svoje izkušnje in vse, kar mi je na voljo, na voljo volivkam in volivcem tokrat v Sloveniji,« je povedala.
Pojasnila je, da bi lahko na teh volitvah kandidirala tudi v Avstriji. »Jasno je, da če bi se odločila, da bi kandidirala za svojo stranko v Avstriji, da bi bila glavna kandidatka. Ampak sem se odločila, da tega ne bom storila,« je dejala.

Bratuškova pa je izpostavila njene izkušnje. »Sem vesela in ponosna, da je Angelika nosilka naše liste in da bo s svojimi izkušnjami, odločnostjo, znanjem, povezavami, ki jih ima v Bruslju, lahko ogromno naredila za našo državo,« je povedala.
V petek, 26. aprila, se izteče rok za vložitev kandidatnih list na Državno volilno komisijo, takrat pa se bo tudi uradno začela predvolilna kampanja. Nove evropske poslance bomo izbirali 26. maja.