SLS usmerjena v malega človeka in kmeta (VIDEO)

Koliko Evrope poznajo kandidati? Kot zadnje objavljamo, kako se je odrezal evroposlanec Franc Bogovič, ki nastopa na skupni listi SLS in SDS.
Fotografija: »Vse življenje me spremlja podeželje, saj tudi sam kmetujem,« pravi Franc Bogovič.
Odpri galerijo
»Vse življenje me spremlja podeželje, saj tudi sam kmetujem,« pravi Franc Bogovič.

V stranki SDS so vseskozi zatrjevali, da se bodo na evropske volitve podali sami, saj so bili opogumljeni z zmago na prejšnjih ter lanskima lovorikama na državnozborskih in lokalnih volitvah. Na koncu so požrli besedo in se odločili za sodelovanje s programsko sorodno, a neparlamentarno stranko SLS.

Njenega aktualnega poslanca in podpredsednika Franca Bogoviča, ki je mandat pred petimi leti osvojil v sodelovanju z NSi, so postavili na četrto mesto svoje liste. Ob vložitvi skupne kandidature je dejal, da evropske volitve kličejo k povezovanju, da se ne drobijo glasovi volivcev znotraj iste politične skupine, v njihovem primeru Evropske ljudske stranke.

Na svoji listi so v Slovenski demokratski stranki tako odstopili še eno mesto Francu Kanglerju, predsedniku Nove ljudske stranke, ki na listi nastopa v kvoti SLS. V zadnji so se, potem ko so pridobili močnejšega partnerja, odrekli že tako rekoč dogovorjenemu sodelovanju z Zelenimi Slovenije, ki jih vodi Andrej Čuš.

Tudi na teh volitvah za zdaj vse kaže na zmago SDS oziroma vsaj dva mandata, čeprav ji je sobotna anketa Mediane namerila malenkost nižjo podporo kot pred mesecem dni. Četudi se del glasov skupne liste preliva k bolj skrajnim strankam, kot sta SNS in Domovinska liga, jim gre na roko stabilna volilna baza, ki z nizko udeležbo na zaznamovanih evropskih volitvah še posebej izstopa.

Kljub večkratnim prošnjam se kandidati SDS, z izjemo Bogoviča, niso odločili za sodelovanje v našem predvolilnem kvizu, zavrnili so tudi možnost pogovora z njihovim nosilcem Milanom Zverom, prav tako niso prišli na že dogovorjeno snemanje kariernega intervjuja za Svet kapitala, za kar so se pozneje opravičili.

Tudi številnim drugim medijem so se med kampanjo spretno izmikali, le na nekatera televizijska soočenja so pošiljali aktualna poslanca Patricijo Šulin in Zvera, ki je bil po ocenah analitikov preveč mlačen, druge priložnosti pa je večinoma pograbil prav Bogovič, ki se mora za izvolitev boriti s preferenčnimi glasovi.



»Vse življenje me spremlja podeželje, saj tudi sam kmetujem. Zavedam se, da sta poseljeno podeželje in zdrava prehrana tisto, kar bo obdržalo to nacijo,« navaja med svojimi razlogi za kandidaturo. Poleg tega poudarja, da želi nadaljevati svoje delo, ki ga je najbolj zaznamoval projekt pametnih vasi. Tega namerava v prihodnjem mandatu do konca realizirati ter si prizadevati še za kakovost življenja, trajnostno kmetijstvo, energetiko, skrb za starejše na podeželju, mobilnost, turizem in malega človeka, saj je prepričan, da je v politiki premalo ljudi, ki skrbijo zanj.



Odgovoru na vprašanje o tem, ali bo v primeru izvolitve pripravljen razkriti, kako porabi dodatek za delovanje pisarne, se je nekoliko izognil, saj je dejal, da delovanje pisarne strogo regulira evropski parlament. »Poročilo Sodišča EU kaže, da je ureditev treba modernizirati, kar podpiram. Neke stroške, ki so vezani na delovanje asistentov in drugih, je treba izvzeti, saj je treba ohraniti njihovo integriteto. Te nadzira parlament, vse drugo pa, tako kot doslej, vodimo na posebnem računu, ki ga lahko kdor koli kadar koli pogleda,« je pojasnil.

Preberite še:

Komentarji: