SMC s stranskega tira za varuha miru in svobode (VIDEO)

Koliko Evrope poznajo kandidati? Včeraj se je v kvizu preizkusila četverica kandidatov iz NSi, danes objavljamo, kako so se odrezali v stranki modernega centra.
Fotografija: Janja Sluga je bila premalo konkretna pri navajanju področij, nad katerimi sta bdela slovenska komisarja, Gregor Perič pa je zgrešil člen lizbonske pogodbe, po katerem je bil sprožen brexit. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Janja Sluga je bila premalo konkretna pri navajanju področij, nad katerimi sta bdela slovenska komisarja, Gregor Perič pa je zgrešil člen lizbonske pogodbe, po katerem je bil sprožen brexit. FOTO: Arhiv Dela

Ker se liberalnemu bloku ni uspelo zediniti okrog skupnega nastopa svojih članic – po LMŠ so stranki SMC košarico dali tudi v SAB –, je bila SMC listo primorana sestaviti sama. Kljub upom, da jim bo obraz posodila vsaj njihova evropska komisarka Violeta Bulc, ki visoko kotira na lestvicah priljubljenosti, se je odločila, da jim bo pomagala samo pri kampanji.

Listo so tako sestavili s tremi poslanci. V našem kvizu sta se pomerila dva od njih, Janja Sluga in nosilec Gregor Perič, poleg njiju pa še nekdanji hokejist in jeseniški podžupan Miha Rebolj ter v. d. direktorja direktorata za vode na okoljskem ministrstvu Vesna Ugrinovski.



Presečna množica njihovih odločitev za kandidaturo je zavzemanje za mir in svobodo, nasprotovanje vzponu nacionalizmov in novim brexitom. »Vsem, ki EU nasprotujejo iz ozkih lastnih koristi, dajemo jasen ne. Čeprav ni vse idealno, jo je treba čuvati in razvijati,« pravi Perič, ki se označuje za glasnika mlade generacije.



Rebolj poudarja bojazen, da bi temne sile iz polpretekle zgodovine znova prevladale v političnem prostoru, Vesna Ugrinovski dodaja, da so odgovor na to svoboda, mir, boj za človekove pravice, okolje in kakovost življenja, zavzemala pa se bo tudi za uspešnejše črpanje evropskih sredstev.

Pri poznavanju evropskih zadev se je najbolje odrezal poslanski duo Perič in Janja Sluga. Medtem ko je bila zadnja premalo konkretna pri navajanju področij, nad katerimi sta v preteklosti bdela slovenska komisarja, je Perič zgrešil člen lizbonske pogodbe, po katerem je bil sprožen brexit.



Vesna Ugrinovski ni vedela, da je za našo državo pomemben 259. člen pogodbe o EU, saj lahko kršitve obveznosti drugih članic najprej predložimo komisiji, nato še sodišču EU, kar smo v primeru arbitražne razsodbe storili.

Zanjo je bil največji dosežek evropskega parlamenta v minulem mandatu, da je Unija prepovedala uporabo plastike za enkratno uporabo, medtem ko je poslanka Janja Sluga ocenila, da sta bila dva najboljša projekta domačih evroposlancev krepitev programa Erasmus, za kar si je prizadeval Milan Zver, in vpeljava pametnih vasi, za kar je zaslužen Franc Bogovič. Dodala je še, da je to pobudo prevzel od njihove komisarke.

Rebolju je zaškripalo pri navedbi evropske agencije, ki leži na naših tleh, Vesna Ugrinovski pa ni znala oceniti višine sedemletnega finančnega okvira EU.

Preberite še:

Komentarji: