Desus v boj za volivce z izpostavljanjem socialnih tem

Lista sestavljena tako iz predstavnikov gospodarstva kot tudi civilne družbe.

Objavljeno
24. april 2019 12.00
Posodobljeno
24. april 2019 13.11
Iva Vajgla bo kot nosilec liste nadomestil Igor Šoltes, medtem ko se predsednik Desusa Karl Erjavec za kandidaturo na koncu ni odločil. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Ljubljana – Stranka Desus je dopoldne vložila svojo kandidatno listo za nastop na majskih volitvah. Enako bodo storili še v SD in gibanju Zedinjena Slovenija. Najprej so to prejšnji teden naredili v SNS, za njimi v neparlamentarni Dobri državi, včeraj pa so državno volilno komisijo obiskali še v SDS in SLS, ki imata skupno listo, v NSi, SAB in novi stranki Domovinska liga, ki na volitve pošilja le četverico od možnih osmih kandidatov.

Po upokojitvi Iva Vajgla tokrat v demokratični stranki upokojencev stavijo na nosilca Igorja Šoltesa, ki je prejšnji teden v Bruslju zaključil svoj prvi mandat. V stranki z oblikovanjem liste osmerice kandidatov za vstop v evropski parlament in z njeno potrditvijo – ta se je zgodila v petek – niso preveč hiteli.

Najprej so preigravali možnost, da bi na volitve spet poslali Vajgla, da bi bil dober nosilec je v zadnjih mesecih večkrat namignil prvi mož stranke Karl Erjavec, a se je dolgoletni evropski poslanec vseeno odločil za upokojitev.
 

Pot tlakovalo javno mnenje


Nato so, kot smo pisali pred časom, merjenje svoje priljubljenosti zaupali agenciji Ninamedia in ugotovili, da bi Šoltes s samostojno listo zbral približno toliko glasov kot Levica. To je pomenilo, da je bila Šoltesova ponovna izvolitev za evroposlanca negotova, slabo pa je kazalo tudi Desusu.

Hkrati so ugotovili, da v primeru dvojčka Šoltes-Desus, izvolitev ne bi bila vprašljiva, zato ga je strankin predsednik, kljub zameram še iz časov, ko je Šoltes vodil računsko sodišče in sprožil njegov odhod s položaja ministra za okolje, povabil v Desus.


Kombinacija prehranskih in starostnih izzivov


Vstop novega člana so pospremili z besedami, da ga vidijo kot osebo, ki bo v evropskem parlamentu še naprej odpirala teme, ki se nanašajo na položaj starejših in upokojencev. »Posebno v zadnjem času pa je zelo aktualna problematika zagotavljanja slovenske hrane, kar politično promovira tudi Igor Šoltes.

Tema je pomembna za Desus, glede na to, da se s to problematiko ukvarja naša ministrica za kmetijstvo,« je za Delo povedal prvak stranke, ki je letos nekajkrat namignil, da bi se na volitvah utegnil potegovati tudi sam, a je nazadnje ocenil, da ga bolj potrebujejo v vladi.
 

Na voliščih predvsem upokojenci


Šoltes, ki se je v preteklem mandatu ukvarjal predvsem s temami, kot so zapis pravice do vode v ustavo, boj proti davčnim oazam, nasprotoval je mednarodnim sporazumom TTIP in Ceta, za zaščito žvižgačev, se je zadnje mesece vse bolj posvečal tudi vprašanju samopreskrbe. Zdaj z zavzemanjem za socialno trdnost, denimo za več sredstev za gradnjo domov za starejše in medgeneracijsko sodelovanje – pri čemer ne pozablja na trg dela, vprašanje prekarnosti in zaposlitev za mlade – nekoliko spreminja svojo agendo.

V predvolilni kampanji, ki se bo začela v soboto, bodo najbolj izpostavljali prav njega kot nosilca, predvsem na več kot 50 dogodkih, letakih in družbenih omrežjih.

Svojo prednost vidijo v tem, da je kljub tradicionalno nizki udeležbi na evropskih volitvah med volivci največji delež prav upokojencev. Na dosedanjih volitvah so bili uspešni dvakrat, leta 2014 so osvojili 12 odstotkov, desetletje prej s skupno listo z LDS pa malo več kot 21 odstotkov. V parlament sta se uvrstila Jelko Kacin in Mojca Drčar Murko, medtem ko so na volitvah leta 2019 ostali brez mesta v njem.
 

Stranka od letos evropsko povezana


Februarja je stranka sicer spletla tudi evropske niti. Postala je polnopravna članica Evropske demokratske stranke (EDP) in pred desetimi dnevi v prestolnici gostila njeno zasedanje, kjer so Erjavca potrdili za njenega podpredsednika ter sprejeli predvolilni manifest. EDP je v evropskem parlamentu delovala znotraj politične skupine liberalcev Alde.

Njene tri preostale slovenske članice LMŠ, SMC in SAB so se pred časom neuspešno poskušale dogovoriti o skupnem nastopu na majskih volitvah, Erjavec pa je napovedoval, da bo njegova stranka nastopila z eno od njih, če se ne bodo poenotile za sodelovanje, a se za to nazadnje niso odločili.
 

Osmerica kandidatk in kandidatov


image
Delo
Igor Šoltes, evropski poslanec

Pravkar je v Bruslju pod okriljem skupine Zeleni/Evropska svobodna zveza končal mandat evropskega poslanca. Diplomant ljubljanske pravne fakultete, sicer letnik 1964, je pozneje opravil še pravosodni izpit in na FDV doktoriral iz javnih naročil. Med letoma 1997 in 2001 je bil za prav to področje pristojen v državni revizijski komisiji, potem je prevzel vodenje urada za javna naročila. Leta 2003 je postal prvi informacijski pooblaščenec, leto pozneje so mu poslanci namenili mesto predsednika računskega sodišča, ki ga je vodil dva mandata. Nato je s svojo listo Verjamem! osvojil evropski poslanski mandat.


 
Damjan Stanonik, asistent evropskega poslanca

Politolog, rojen leta 1975, je na FDV diplomiral z nalogo Vpliv evropeizacije na organizacijsko strukturo in povezovanje ekonomskih interesnih skupin. Zadnjih pet let je služboval v Bruslju kot eden od treh asistentov evropskega poslanca Iva Vajgla. V tem času se je posebej posvečal socialnim vprašanjem, s poudarkom na pravicah starejših, medgeneracijskem sodelovanju in izzivih dolgožive družbe. Pred tem je bil aktiven na lokalni ravni, vodil je Komunalo Vodice, bil je tudi predsednik tamkajšnjega prosvetnega društva.


Tereza Novak, direktorica Slovenske filantropije

Univerzitetna diplomirana filozofinja, rojena v Ljubljani leta 1966, je večino svoje kariere posvetila prostovoljskemu delu in človekovim pravicam. Več let je tudi izvršna direktorica Slovenske filantropije, kjer deluje od leta 2002. Pred šestimi leti je v njenem imenu prevzela nagrado za enega najboljših projektov socialnega vključevanja ogroženih skupin v vzhodni Evropi in na Balkanu. Bila je tudi predsednica nacionalnega foruma humanitarnih organizacij. Je avtorica priročnikov za mentorje prostovoljstva v šolah in izvajanje medgeneracijskih aktivnosti.


Zdenka Gajzer, upokojenka

Pred upokojitvijo je diplomirana ekonomistka, z letnico rojstva 1948 najstarejša na listi stranke, delala kot pomočnica direktorja, občinska svetnica in sekretarka pokrajinske organizacije Desusa v Podravju. Danes se posveča aktivnostim v različnih društvih, še posebno jo zaposluje sodelovanje v programu Starejši za starejše, v katerega je vključena na lokalni, pokrajinski in državni ravni slovenske zveze društev upokojencev. Na lokalnih volitvah leta 2014 se je pomerila za vodenje občine Hoče, a je bila na koncu izvoljena za svetnico. Delovala je v odborih za finance, kmetijstvo in komunalo.


Vitomir Mavrič, upokojenec

Četudi je v pokoju, je univerzitetno diplomirani inženir gradbeništva, rojen leta 1949, še vedno lastnik svetovalnega podjetja. Prav tako je v register pravosodnega ministrstva vpisan kot sodni izvedenec za gradbeništvo. Je strokovnjak za pristaniško dejavnost ter nekdanji dolgoletni uslužbenec in tudi član uprave Luke Koper, kjer je bil namestnik glavnega direktorja. Na svoji poklicni poti se je ukvarjal s sanacijo in zaščito krajinskega parka Sečoveljske soline.


Maja Sušec, vodja kontrole kakovosti

Doktorica kemijske znanosti, ki je izobrazbo pridobila na mariborski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Z letnico rojstva 1986 je najmlajša med kandidati stranke, v farmacevtskem podjetju skrbi za kontrolo nad kakovostjo, analitske znanosti in tehnologije. V prostem času se ukvarja s kinologijo. Prihaja iz Mislinje. V mandatu 2014–2018 je bila članica občinskega sveta Mislinja, delovala je v komisiji za vrednotenje socialnih in humanitarnih programov. Na oktobrskih lokalnih volitvah je bila ponovno na strankini listi, a mandata ni ponovila.


Peter Boršič, zaposlen v prodaji

Diplomirani organizator turizma in sommelier, letnik 1973, je predsednik sveta mladih v stranki. Že več let je politično aktiven tudi na lokalni ravni, na brkinsko-kraškem območju, od koder prihaja. Zaposlen je kot vodja prodaje vina ključnim kupcem. Na oktobrskih lokalnih volitvah je prestopil v Desus in osvojil sedež v občinskem svetu občine Hrpelje-Kozina, kjer je bil prej že štiri mandate. Na tem območju vodi lokalni odbor stranke. Poleg turizma se zavzema za podjetništvo in turizem, tudi kot predsednik sveta območne razvojne agencije Krasa in Brkinov.


Vesna Dragan, sekretarka na ministrstvu

Magistra poslovnih ved, letnik 1976, je po končani novomeški gimnaziji obiskovala ljubljansko ekonomsko fakulteto. Kot sekretarka je zaposlena na ministrstvu za okolje in prostor, kjer je zadolžena za vodenje projektov s področja stanovanjske politike. Pred nastopom funkcije je delala na banki. Na lanskih državnozborskih volitvah je kandidirala na listi Desusa, prav tako se je potegovala za položaj mestne svetnice v Novem mestu. Je avtorica strokovne monografije Ljubezen in spolnost: naloga za gibanje znanost mladini.