V LMŠ odstop od kandidature, praznino bo zapolnila podpredsednica DZ

Podjetnico Katjo Damij bo nadomestila poslanka Tina Heferle.
Fotografija: Manj kot mesec dni pred začetkom predvolilne kampanje se je evropski listi pridružila Tina Heferle, ki se v državnem zboru posveča zlasti notranjim zadevam, javni upravi, lokalni samoupravi in pravosodju. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Manj kot mesec dni pred začetkom predvolilne kampanje se je evropski listi pridružila Tina Heferle, ki se v državnem zboru posveča zlasti notranjim zadevam, javni upravi, lokalni samoupravi in pravosodju. FOTO: Matej Družnik/Delo

Ljubljana – Lista Marjana Šarca je danes brez prevelikega pompa spremenila listo za prihajajoče majske volitve. Namesto Katje Damij so nanjo uvrstili poslanko in podpredsednico državnega zbora Tino Heferle.

»Evropska unija, njen obstoj in njena vloga v globalnem svetu ni nekaj samoumevnega, pač pa si moramo za to prizadevati in se ob tem zavedati, da je EU naša odgovornost,« je zapisala nova kandidatka. Poudarila je še, da se zaveda odgovornosti, ki jo kandidatura prinaša, ter da je pred nami izjemno pomembno glasovanje, ki bo odločilo o tem, v kakšni Evropi bomo živeli.



Podpredsednica državnega zbora je bila vanj izvoljena v volilnem okraju Domžale. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana pravnica. Študij na ljubljanski pravni fakulteti je leta 2011 končala z odliko, pred prevzemom poslanske funkcije je bila zaposlena v odvetniški pisarni. Rodila se je leta 1986 v Kranju.
 

Karieri prednost pred Brusljem


FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V stranki so za Delo potrdili, da se je Katja Damij, sicer magistrica informacijsko-upravljavskih znanosti in ljubljanska mestna svetnica, za odstop od kandidature odločila sama, saj bo raje nadaljevala svojo podjetniško pot. V lasti njene družine je družba Tad Adviser, ki se ukvarja s finančnim in naložbenim svetovanjem ter posredovanjem.

Na svoji spletni strani je zapisala, da se je po tehtnem premisleku odločila, da zaradi poslovnih obveznosti, ki ji jih prinaša nov ambiciozen evropski projekt, umakne soglasje h kandidaturi. »V projekt je vključenih več strokovnjakov in zahteva maksimalen fokus,« je dodala.

V LMŠ so še napovedali, da bo ostala močan del njene ekipe, saj je s svojim dosedanjim delom pripomogla h gradnji stranke. Zanikali so, da je davčna dolžnica, o čemer se je zadnji mesec ugibalo v javnosti.

Na članek se je odzvala tudi sama (v komentarjih ob dnu članka): »Spoštovani, ugibanja o davčnem dolgu so popolnoma neosnovana. Davčni dolžniki, blokirani bančni računi in podobno so v Sloveniji javno objavljeni na spletu (AJPES, FURS) in jih lahko vsak preveri. Izjavljam, da – ne osebno ne poslovno – nisem davčna dolžnica, nisem v stečaju (nikoli nisem bila v stečaju) in nimam nobenega blokiranega bančnega računa.«
 

Liberalni trojček padel v vodo


Najprej so sicer preigravali scenarij, da bi na evropskih volitvah nastopili s SMC in SAB, ki sta prav tako članici politične skupne liberalcev Alde, a so se naposled odločili za samostojno pot. Trenutno zbirajo podpise za vložitev kandidatne liste, čeprav bi lahko to storili s štirimi poslanskimi podpisi.



Kandidati se bodo predstavili na sobotnem kongresu v Trbovljah, dokončno pa bo listo, vključno z vrstnim redom, potrdil izvršni odbor stranke.

Preberite še:

Komentarji: