Valicon: Zmagala bo lista SDS in SLS

Na drugem in tretjem mestu je razlika med LMŠ in SD premajhna, da bi lahko napovedali vrstni red.

Objavljeno
24. maj 2019 16.42
Posodobljeno
24. maj 2019 17.11
Lista SDS+SLS bo zmagovalka volitev poslancev EP v nedeljo, kaže napoved razpleta volitev družbe Valicon. FOTO: Tomi Lombar
Lista SDS in SLS bo zmagovalka volitev poslancev v evropskih parlament v nedeljo, kaže napoved razpleta volitev družbe Valicon, ki je meritve izvedla na velikem vzorcu (n=3028). Na drugem in tretjem mestu je razlika med LMŠ in SD premajhna, da bi lahko napovedali vrstni red. Štirje mandati so zagotovo oddani: dva listi SDS in SLS, po en pa listi LMŠ in SD.

image
VIR: Raziskava POLITIKON-EP, Valicon 2019.


Za ostala štiri mesta je razplet manj gotov, najbolj verjetno bosta po en sedež dobili NSi in Levica, ter še tretjega SDS in SLS. Za zadnji sedež se bori DeSUS, odvisno od rezultata te stranke pa tudi SD in LMŠ za drugega. Najširši potencial dopušča v igri tudi SAB, SNS ter SMC, a je verjetnost za tak razplet nižja. Udeležba bo najverjetneje okoli 31-odstotna, kažejo podatki Valiconove raziskave Politikon-ep.

Najbolj verjeten razplet je tisti, po katerem bodo po en sedež osvojili NSi, Levica ter DeSUS, zadnji pa bi pripadel zmagovalki volitev. Tak razplet se sicer lahko hitro spremeni, saj so razlike na pragu majhne. Možno je tudi, da drugi sedež osvojita LMŠ in/ali SD, odvisno od njunega medsebojnega boja in uspeha stranke DeSUS, so še sporočili z Valicona. Poleg tega svarijo, da se na vsakih volitvah skoraj tretjina volivcev odloča tik pred zdajci. »Kampanja je bila kratka, zanimanje za volitve na splošno nižje, gre za tretje volitve v enem letu. Zaradi vsega navedenega lahko upravičeno pričakujemo, da se utegne rezultat v nedeljo razlikovati od tega, kar so anketiranci navajali kot svojo izbiro od torka popoldne, ko smo pričeli z meritvijo, do danes zjutraj, ko smo z njo zaključili.«

image
Minimalni zagotovljeni in maksimalni doseg strank, najširši razpon za vsako od strank in list, ocenjen na podlagi tega, ali in o kateri stranki volivci še razmišljajo. VIR: Raziskava POLITIKON-EP, Valicon 2019.