Več kot osem tisoč ljudi glasovalo že prvi dan

Na izide bo treba počakati v nedeljo vse do 23. ure, ko se bodo zaprla še zadnja volišča v EU.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

Prvi dan predčasnega glasovanja na volitvah v evropski parlament se je po podatkih okrajnih volilnih komisij udeležilo 8052 volivk in volivcev oziroma 0,47 odstotka vseh volilnih upravičencev. To je skoraj še enkrat več kot na volitvah pred petimi leti. Na volitvah v EP leta 2014 je prvi dan (20. 5. 2014) predčasno glasovalo 4855 volivk in volivcev oziroma 0,29 odstotka vseh volilnih upravičencev. Včeraj sta med drugimi glasovala tudi kandidata Zmago Jelinčič in Violeta Tomić. V Žalcu je oddala glas na predčasnem glasovanju na volitvah v Evropski parlament tudi nosilka liste Povežimo se Urša Zgojznik

V Novi Gorici je glasoval tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je ob tem pozval, naj se volivci udeležijo volitev.



Predčasno glasovanje poteka do četrtka. Volivci lahko glas oddajo od danes do četrtka med 7. in 19. uro na enem izmed 59 volišč, odprtih večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Danes se izteče rok, do katerega se volivci lahko prijavijo še za nekatere posebne oblike glasovanja. To velja za volivce, ki bi v nedeljo želeli glas oddati zunaj kraja stalnega prebivališča (na tako imenovanih voliščih omnia), za volivce, ki bi želeli glasovati na domu, ter volivce, ki stalno živijo v tujini, pa bi v nedeljo želeli glasovati v Sloveniji.

Splošno glasovanje bo v nedeljo med 7. in 19. uro potekalo na 3005 rednih voliščih ter 55 voliščih za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Volivci bodo za osem poslanskih sedežev v evropskem parlamentu lahko izbirali med 103 kandidati s 14 kandidatnih list. Glasuje se tako, da volivec obkroži zaporedno številko liste kandidatov, za katero glasuje. Če želi dati posameznemu kandidatu z liste preferenčni glas, pa obkroži zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata.
 

Izidi šele po 23. uri


Katerim kandidatom je uspelo prepričati volivce, bo znano v nedeljo pozno zvečer, ko bodo znani prvi delni neuradni izidi volitev. Na izide bo treba počakati vse do 23. ure, ko se bodo zaprla še zadnja volišča v EU.
Na drugih volitvah že kmalu po zaprtju volišč mediji objavljamo delne neuradne rezultate. Evropska zakonodaja pa to prepoveduje, preden se v EU povsod zaprejo vsa volišča.

Volilne komisije bodo rezultate pri nas sicer lahko ugotavljale že prej, a šele ob 23. uri bo predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar odprl zaprto kuverto in v novinarskem središču objavil, kako so volivci med kandidate razdelili sedeže v evropskem parlamentu. 

Komentarji: