Weber vnovič izvoljen za vodjo EPP

Preostale politične skupine bodo o svojem vodstvu odločale v prihodnjih tednih.
Fotografija: Na vprašanja o oblikovanju koalicije v Evropskem parlamentu je Weber odgovoril, da bi bilo treba pogovore o koaliciji začeti čim prej, saj da ljudje od novoizvoljenih parlamentarcev pričakujejo takojšnje pogovore o vsebini. FOTO: Andreas Gebert Reuters
Odpri galerijo
Na vprašanja o oblikovanju koalicije v Evropskem parlamentu je Weber odgovoril, da bi bilo treba pogovore o koaliciji začeti čim prej, saj da ljudje od novoizvoljenih parlamentarcev pričakujejo takojšnje pogovore o vsebini. FOTO: Andreas Gebert Reuters

Politična skupina desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je danes na ustanovni seji za svojega vodjo znova izvolila Nemca Manfreda Webra, ki je sicer tudi kandidat konservativcev za predsednika Evropske komisije. Weber, vesel soglasne podpore, izpostavlja pripravljenost na kompromise.

Weber je bil za vodjo politične skupine EPP izvoljen z vsemi 156 veljavnimi glasovi, štiri glasovnice pa so bile neveljavne.
Skupina je izvolila tudi deset podpredsednikov. Največ glasov med njimi je dobila Hrvatica Dubravka Šuica, sicer pa so bili za podpredsednike izvoljeni še Portugalec Paulo Rangel, Romun Siegfired Muresan, Grk Evangelos Meimarakis, Irka Mairead McGuinness, Nizozemska Esther de Lange, Bolgar Andrej Kovačev, Poljakinja Ewa Kopacz, Španec Esteban Gonzalez Pons in Francoz Arnaud Danjean.



Med njimi ni nobenega člana madžarske stranke Fidesz, čeprav bi bila delegacija po svoji številčnosti do tega upravičena. To je posledica odločitve EPP o suspenzu Fidesza zaradi spornih potez vodje stranke, madžarskega premierja Viktorja Orbana. Ta suspenz med drugim pomeni, da člani Fidesza nimajo pravice kandidirati za položaje, je pojasnil Weber.

Vodja skupine EPP je tudi poudaril, da je vprašanje članstva Fidesza v rokah posebnega odbora pod vodstvom Hermana Van Rompuya, ki preučuje ta primer, ne madžarske vlade. Kdaj bo odbor pripravil poročilo, ni povedal. Slovensko delegacijo v EPP, ki šteje štiri člane, bo po neuradnih informacijah vodila Romana Tomc (SDS). Preostali člani slovenske delegacije so Milan Zver (SDS), Franc Bogovič (SLS) in Ljudmila Novak (NSi).

Na vprašanja o oblikovanju koalicije v Evropskem parlamentu je Weber odgovoril, da bi bilo treba pogovore o koaliciji začeti čim prej, saj da ljudje od novoizvoljenih parlamentarcev pričakujejo takojšnje pogovore o vsebini. »Želimo kompromise, pripravljeni smo na kompromise,« je še izpostavil Weber in izrazil upanje, da bodo enako pripravljeni na kompromise tudi drugi. Ponovil je, da je EPP, čeprav je po številu sedežev zmagovalka volitev, veliko sedežev izgubila, česar se zaveda.

Na vprašanja o pogovorih o imenovanjih na vodilne položaje v EU in svojih možnostih, da zasede predsedniški položaj v komisiji, pa je odgovoril, da ima podporo svoje skupine ter da nihče noče tvegati spora med parlamentom in Svetom. Weber zato pričakuje, da bodo članice spoštovale odločitev parlamenta, da predsednik komisije mora postati vodilni kandidat evropskih strank za volitve. To ni koncept posamezne stranke, to je koncept Evropskega parlamenta, je poudaril.

Koncept vodilnih kandidatov, po katerem naj bi šef komisije postal vodilni kandidat evropske stranke za volitve, je sicer minuli teden podprlo vodstvo parlamenta z izjemo liberalcev. Preostale politične skupine bodo o svojem vodstvu odločale v prihodnjih tednih, socialdemokrati (S&D) na primer v tednu od 17. junija.

Preberite še:

Komentarji: