Brez izpadov in nihanja napetosti

V okviru projekta Nedo vgradili prvi regulacijski transformator slovenskega proizvajalca.

Objavljeno
28. november 2017 20.34
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – V okviru triletnega slovensko-japonskega projekta pametnih omrežij Nedo so včeraj v Turiški vasi pri Slovenj Gradcu predstavili vgradnjo prvega regulacijskega transformatorja slovenskega proizvajalca, družbe Kolektor Sisteh. 

»Nedo upravičeno imenujemo nacionalni projekt, saj poteka po številnih lokacijah po vsej državi in v skupnih aktivnostih združuje elektro operaterje, ponudnike naprednih rešitev, raziskovalne organizacije in lokalne skupnosti,« je poudaril direktor Elesa Aleksander Mervar. Dodal je, da bodo s tem projektom številnim slovenskim gospodarskim družbam in raziskovalno-izobraževalnim institucijam omogočili, da implementirajo svoje znanje v sodelovanju z eno največjih svetovnih multinacionalk, japonskim Hitachijem.

Predsednik uprave Elektro Celje Boris Kupec je pojasnil, da bodo z montažo regulacijskega transformatorja dvignili kakovost preskrbe odjemalcev na območju Koroške: »In to tako, da ne vlagamo prevelika sredstva v obnovo in ojačanje distribucijskega omrežja, ampak poskušamo rešiti kakovostno preskrbo z vgradnjo regulacijskega transformatorja.« Regulacijski transformator v Turiški vasi je drugi te vrste vgrajen v slovensko elektrodistribucijsko omrežje.

»Gre za enega od elementov pametnih omrežij, s katerimi se srečuje elektroenergetski sistem ob usmeritvi v obnovljive vire,« je pojasnil Mervar in nadaljeval: »Tisto, kar Kolektorju ni uspelo pred časom, in sicer, da bi vgradil svoj regulacijski transformator v slovensko elektrodistribucijsko omrežje, mu je uspelo z našo pomočjo oziroma na podlagi uresničitve projekta Nedo. Skupina Kolektor je brez dvoma ena vodilnih visokotehnoloških družb v naši državi, zato je najpomembnejši slovenski partner v tem projektu.« Jernej Hrovat, direktor Kolektorja Sisteh: »Uspešna izvedba projekta je za nas dober poligon za preizkus novih tehnologij in izboljšav že uporabljenih. Kot partnerji v projektu si želimo uspešnega prodora na trg s tovrstnimi tehnologijami in izdelki.« 

Ni naključje, da so se za vgradnjo regulacijskega transformatorja odločili na Koroškem. Elektro Celje pričakuje, da se bo gradnja sončnih elektrarn na tem območju v prihodnje povečala, v omrežje pa se bo priključilo tudi nekaj manjših vetrnih elektrarn. Po besedah Borisa Kupca ne gre za manjše vetrne elektrarne, ki jih investitorji načrtujejo na Ojstrici in Kozjem Vrhu nad Dravogradom, pač pa »za dva entuziasta, ki gradita manjši vetrni elektrarni in ju želita preizkusiti s priklopom na elektrodistribucijsko omrežje«. 

Projekt Nedo je vreden 35 milijonov evrov. Japonska razvojna agencija bo zanj prispevala 20 milijonov evrov, 15 milijonov pa bo zagotovil Eles, ki bo po končanju projekta postal lastnik celotne infrastrukture. Na Elesu pravijo, da je prva faza projekta v polnem zagonu. Namestili so polovico opreme, potrebne za izvajanje naprednih funkcionalnosti v omrežju. »V tej fazi smo v projekt privabili več kot 700 odjemalcev, ki se bodo aktivno vključili v obratovanje elektroenergetskega sistema,« so še pojasnili. Gre za skoraj 780 uporabnikov, priključenih na RTP Breg pri Ptuju, ki bodo od 1. decembra pa do konca novembra 2018 vključeni v pilotni projekt Premakni porabo, s čimer si bodo zagotovili tudi cenejšo energijo.