Anketa: Izigrani vlagatelji

Preverili smo, kaj Stojan Auer, Marija Jakopovič, Milenca Lalič in Rudolf Moge menijo o razlastitvi delničarjev NKBM.
Objavljeno
21. december 2013 21.10
regent nkbm
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Šest let po prvi odmevni javni prodaji delnic NKBM, ko se je za njihov nakup po 36,61 evra odločilo okoli sto tisoč malih delničarjev, se država pripravlja na privatizacijo banke. Za vlagatelje, ki so izgubili skoraj vse, saj so delnice po zaustavitvi trgovanja na borzi vredne le še deset centov, je to bolj slaba tolažba. K nakupu 24-odstotnega deleža NKBM, leta 2007 vrednega okoli 151 milijonov evrov, so jih pozivali ne le politiki, temveč tudi ugledni bankirji in ekonomisti ...

Stojan Auer, mariborski mestni svetnik, TV-voditelj

Z ženo sva izgubila 1600 evrov. To je tipičen primer, kako so okradli državljane z lažnimi dokumenti. Govorim o prospektu, ki so ga izdali leta 2007 in na podlagi katerega so ljudje masovno kupovali delnice. V tem prospektu so bile navedene napačne številke. Revidirano poročilo ni bilo realno, kar je na zadnji skupščini potrdil tudi predsednik uprave NKBM Aleš Hauc. Povedal je, da so z revizijo ugotovili, da je bilo največ slabih kreditov v letih 2005 in 2006, česar pa revidirano poročilo v prospektu ni zajemalo. Leta 2009 sem opozarjal, kaj počnejo z našim denarjem na Hrvaškem in v Srbiji, kazal papirje in članke, a šele štiri leta kasneje so kriminalisti nekaterim potrkali na vrata. Zdaj v Zavodu za zastopanje malih delničarjev zbiramo pooblastila za skupinsko tožbo in verjamemo, da nam bo uspelo na evropskem sodišču v Strasbourgu.

Marija Jakopovič, upokojenka

Preden sem kupila delnice NKBM, sem razmišljala, da bi denar vložila v Zdenex. Za banko sem se odločila, ker so govorili, da je varna naložba, v medijih so prepričevali, da ne morem nič izgubiti, ker banka ne bo nikoli propadla. Ta res ne bo propadla, sem pa zato jaz! Kupila sem sto delnic za starost, celo denar sem si izposodila za to – zdaj pa sem izgubila vse. Nikoli več ne bi kupila delnic slovenske banke, tudi o državi nimam najboljšega mnenja.

Milenca Lalič, upokojenka

Ko sem kupovala delnice, so me vodili bolj lokalpatriotski vzgibi. Kupila sem jih samo deset, je pa res, da sem takrat razmišljala, da bi celotno pokojnino tistega meseca namenila za nakup. A nisem. Zanimiva je bila ponudba g. Bajuka, da bomo za vsakih deset delnic konec leta dobili eno zastonj, zato tudi nisem prodala delnic po 47 evrov. Prepričevali so nas, naj jih ne prodajamo. Zelo me zanima, kdo so tisti ljudje, ki so vendarle prodajali po takšni ceni? Vse kaže, da je bila to dobro premišljena igra. Menim, da so nas, male vlagatelje, zavajali z izjavami, da je to varna naložba. Zaupati? Komu še lahko?

Rudolf Moge, nekdanji poslanec DZ

Zadeva je dokaj preprosta. Izredno slabo poslovanje banke je privedlo do tega, da so bili vložki vanjo popolnoma izničeni, in ne morem razumeti banke, ki potem že tako razvrednotene vložke ljudi, ki so vanjo zaupali, pobere. Izgubil sem približno sedem tisoč evrov in ne bi bil moder, če bi po tem še imel zaupanje. S to potezo banka zelo zlahka izgublja zaupanje svojih vlagateljev, kar ji bo dolgoročno škodovalo. Jaz s tako banko, ki mi je pobrala denar, zagotovo ne mislim še naprej sodelovati. Saj nisem mazohist.