Bančni kriminal: Veliko ovadb, malo epilogov

Sodba v zadevi Dimic je prva zoper nekdanje člane uprave NLB. Specializirano državno tožilstvo obravnava okoli 90 zadev bančnega kriminala.

Objavljeno
08. junij 2016 19.00
jer*Nova Ljubljanska banka, NLB
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana – Banka Slovenije, poslovne banke in policija so vložile na desetine kazenskih ovadb zoper nekdanje zaposlene v bankah, a sodnih epilogov je bilo malo. Obsojenih je bilo nekaj ljudi, ki niso bili zaposleni v bankah, ne pa tudi bankirji.

Specializirano državno tožilstvo obravnava okoli 90 zadev bančnega kriminala; večina jih je v fazi predkazenskega postopka. Z obsodilno sodbo je bil kazenski postopek končan zoper tri osebe, ki niso bile zaposlene v bankah. Eni je sodišče naložilo plačilo 800.000 evrov protipravne premoženjske koristi, dva obdolženca pa sta priznala pomoč pri zlorabi položaji, eden od njiju tudi pranje denarja.

Sodba v zadevi Dimic je prvi sodni epilog zoper nekdanje člane uprave NLB. Največja slovenska banka je sicer skupaj naznanila ali podala kazenske ovadbe za skoraj 67 sumov kaznivih dejanj, vložila 35 premoženjskopravnih zahtevkov v skupni vrednosti skoraj 170 milijonov evrov ter še tri odškodninske tožbe.

Kriminalisti preiskujejo tudi nekdanjega predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča zaradi poslov na Hrvaškem. Kovačiču ni uspelo s pritožbo proti uvedbi sodne preiskave v zadevi, v kateri naj bi bila banka po oceni kriminalistov oškodovana za 28 milijonov evrov. V sodni preiskavi so poleg nekdanjega prvega človeka mariborske banke še nekdanja članica uprave Manja Skernišak ter nekdanja direktorja KBM Leasinga Igor Šujica in Boris Cekov.

NKBM je sicer podala 24 naznanitev sumov kaznivih dejanj in vložila štiri odškodninske tožbe z odškodninskim zahtevkom v skupni vrednosti več kot 46 milijonov evrov. Pri odškodninskih tožbah za zdaj ni bila uspešna. Banka toži Kovačiča in Skernišakovo za 23,1 milijona evrov zaradi domnevne opustitve dolžnega ravnanja pri odobritvi petih kreditov Stavbarju Gradnje, Gradisu Celje, Pom Investu, Celjski borzni hiši in Centru Naložbe.

Prvostopenjsko sodišče je odločilo, da je tožbeni zahtevek po podlagi utemeljen, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo okrožnemu v ponovno odločanje. Banka je zaradi kreditiranja omenjenih petih podjetij tožila tudi šest nekdanjih zaposlenih v NKBM, vendar je delovno sodišče tri tožbene zahtevke zavrnilo.

Že tožilstvo pa je zavrglo kazensko ovadbo zoper nekdanje člane uprave Factor banke zaradi kreditiranja Merkurja. Factor banka je sicer zoper nekdanjo upravo vložila sedem odškodninskih tožb v skupni vrednosti 30 milijonov evrov in 18 kazenskih ovadb v višini 144 milijonov evrov.

Probanka pa je vložila več kot dvajset kazenskih ovadb in šest odškodninskih tožb. Na zatožno klop sta že sedli nekdanji vodilni iz Probanke Romana Pajenk in Milana Lah zaradi sporne dokapitalizacije in izdaje podrejenih obveznic.