Bitcoin privlači in straši vlagatelje

Po rekordni ceni bitcoina, ki ji je sledil desetodstotni padec v zgolj nekaj minutah, se je oglasil šef Goldman Sachsa: »To ni valuta, je orodje za izvajanje prevar!«
Objavljeno
01. december 2017 15.25
Klemen Košir
Klemen Košir

Ko so številni imetniki bitcoinov v začetku tedna še slavili preboj magične meje 10.000 dolarjev, jih je skoraj nepripravljene ujela eksplozivna nadaljnja rast, ki je prvo kripotvaluto pognala že čez 11.000 dolarjev. Le nekaj ur pozneje je šlo še hitreje navzdol; v desetih minutah je cena padla za več kot deset odstotkov, izjemno velik naval kupcev in prodajalcev pa je povzročil, da so mnoge od borz za kriptovalute klecnile pod obsegom naročil in so bile nekaj časa nedostopne ali pa je bilo njihovo delovanje vsaj moteno. Nekateri posli so se pri takšnem delovanju izvedli celo po ceni pod 8600 dolarjev.

Investicijska priložnost te generacije ali kuga?

To je spodbudilo še enega od vidnih finančnikov, da se je oglasil in izrazil svoje nenavdušenje nad digitalno valuto. Prvi mož Goldman Sachsa Lloyd Blankfein je dejal, da nekaj, kar se čez noč premakne za 20 odstotkov, ni videti kot valuta, in opozoril na temno stran bitcoina, ki se zaradi enostavnega anonimnega pošiljanja med uporabniki po vsem svetu v veliki meri uporablja tudi za nelegalne posle. Še bolj slikovito se je izrazil legendarni investitor in oče indeksnih skladov Jack Bogle: »Izogibajte se bitcoina kot kuge. Sem bil dovolj jasen?« Pojasnil je, da v njem ne vidi vrednosti, ker v svoji osnovi ne ustvarja nikakršnih donosov (kot so obrestni kuponi pri obveznicah ali prihodki, iz katerih se izplačujejo dividende pri delnicah). »Poganja ga le upanje, da ga boste nekomu prodali dražje, kot ste ga kupili. Zaradi mene lahko poleti tudi do 20.000 dolarjev, a to ne bo pokazatelj, da se motim. Se bomo pogovorili, ko bo padel na sto dolarjev,« je sklenil.

In ravno to je tisto, kar pri posrednikih na finančnih trgih vzbuja ambivalentne občutke; tudi če so skeptični do koncepta ali ne verjamejo v dolgoročen uspeh kriptovalut, nočejo izpustiti priložnosti biti zraven, dokler se neverjetna rast nadaljuje oziroma dokler je na tem trgu dovolj dogajanja, da prinaša možnost za zaslužek. Podobno kot terminska borza CME so zdaj tudi pri Nasdaqu napovedali, da bodo prihodnje leto omogočili trgovanje z opcijami na bitcoin, kar je pri nekaterih povzročilo še dodatno nelagodje. Tovrstni derivativi namreč lahko privedejo do še večjih cenovnih nihanj, saj vsak nihaj prisili nekatere udeležence na trgu, da zaprejo svoje pozicije, kar dodatno spodbuja premik cene in lahko privede do verižnega zapiranja pozicij. Thomas Peterffy, vodilni človek ene največjih posredniških hiš Interactive brokers, je zato napisal javno pismo, v katerem izraža svojo skrb, da bi v skrajnem primeru to povzročilo nezdravo stanje, ki bi se lahko razširilo tudi na druge segmente trga.

Bo naslednje sesutje »tisto pravo«?

Podobno kot Bogle so se oglasili še nekateri, ki napovedujejo skorajšen pok balona pri bitcoinu. V preteklosti je balonček že nekajkrat počil; že leta 2010 je doživel 94-odstotni padec (s 17 centov na enega), nato tudi leta 2011 (z 32 dolarjev na 1,99), od leta 2013 do 2015 je padel za 85 odstotkov (s 1166 na 170 dolarjev), tudi letos je že doživel popravke za tretjino vrednosti. A bolj ko je bitcoin medijsko izpostavljen, večja je verjetnost, da se po morebitnem ekstremnem padcu v višini 80 ali 90 odstotkov dolgo ali sploh nikoli več ne bi pobral. Toda za zdaj se novih investitorjev (glede na namen nakupa se zdi termin investitorji precej bolj primeren kot uporabniki) ne manjka; ena večjih kriptovalutnih borz Coinbase poroča, da v zadnjih tednih odpira po več kot 100.000 novih računov na teden, v letošnjem letu pa se je število imetnikov njenih računov potrojilo.