Bonitetna agencija S&P izboljšala obete za Slovenijo

Tako se je odločila na podlagi pričakovanega nadaljevanja trdne gospodarske rasti v prihodnjih treh letih.

Objavljeno
19. december 2016 19.13
reu USA-RATING/SP
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana - Bonitetna agencija Standard & Poor's je izboljšala obete za Slovenijo. Tako se je odločila na podlagi pričakovanega nadaljevanja trdne gospodarske rasti v prihodnjih treh letih.

Spodbujena s krepkim izvozom in rastočo zasebno potrošnjo bo gospodarska rast v letu 2016 2,5-odstotna, v letu 2017 pa se bo pospešila na 2,7 odstotka, so zapisali.

Agencija Standard & Poor's (S&P) je v novi oceni, ki jo je objavila v petek, izboljšala obete za Slovenijo iz stabilnih v pozitivne, so sporočili s finančnega ministrstva. Bonitetna ocena ostaja nespremenjena pri A, kamor jo je agencija zvišala junija letos.

Naslednje zvišanje bonitetne ocene lahko Slovenija pričakuje v prihodnjih dveh letih. Pri Standard & Poor's se bodo za zvišanje odločili, če bodo opazili izboljšanje stanja v javnih financah in znižanje dolga.

»Kljub trenutnim proračunskim pritiskom pričakujemo, da se bo javni dolg v deležu BDP do leta 2019 še naprej postopno zniževal,« so zapisali.

Na ministrstvu za finance izboljšanje obetov vidijo kot še eno potrditev dobrega dela, hkrati pa tudi kot veliko odgovornost, da ne popuščajo v nadaljnjih prizadevanjih za postopno javnofinančno konsolidacijo, strukturne reforme in izboljšanje poslovnega okolja.