Čiščenje dediščine dolgov cerkvenih Zvonov

Kolaps mariborske nadškofije je Financial Times označil za enega največjih škandalov sodobne Cerkve.

Objavljeno
19. september 2017 14.58
Suzana Kos, J. B.
Suzana Kos, J. B.

Supetar – Občinsko sodišče v Supetarju na Braču je za danes razpisalo dražbo za prodajo premoženja družbe Sole Orto. Gre za hčerinsko podjetje propadlega cerkvenega holdinga Zvon ena na Hrvaškem.

Med upniki Gorenjska banka

To bo druga sodna dražba, na kateri se prodaja vrsta parcel v skupni velikosti 32 hektarov in v neposredni bližini prekrasnega otoškega zaliva. Prodajajo se po polovični ocenjeni vrednosti, to je za 5,5 milijona evrov. Med upniki je tudi Gorenjska banka, ki je sredi leta 2009 vpisala hipoteko na otoška zemljišča, in sicer v višini 17 milijonov evrov.

Terjatev je po naših informacijah nastala pri poslih z delnicami Abanke, v kateri se je želela krepiti holdinška družba Sava. Tedaj je imela mariborska nadškofija prek Zvonov v lasti 14 odstotkov Abanke, ob dogovorih glede lastniških sprememb v Abanki pa je nastal tudi dogovor o kreditu Gorenjske banke družbi Sole Orto.

Kdo je kupec

Interes za dražbo je po naših informacijah izkazal le en potencialni investitor, Hrvat Jako Andabak. Danes 68-letni hotelir in lastnik več restavracij izhaja iz skromne družine živinorejcev. Je eden najbolj znanih investitorjev v turizem na Hrvaškem, ukvarja se tudi s proizvodnjo vina, vzrejo telet, katerih meso je namenjeno njegovim gostom, investiral je v gozdove, v tovarno furnirja in med drugim v turistično agencijo ter letališče na Braču.

Pred tridesetimi leti je bil eden najbolj prepoznavnih in najbolje plačanih inženirjev elektrotehnike, nato se je poskusil v zavarovalniškem poslu in prav izkupiček od izstopa iz zavarovalništva je vložil v hotelirstvo. Javnosti je postal bolj znan leta 2008, ko je investiral več kot 1,3 milijona evrov v delnice Hajduka.

Kako je dolg do banke sploh nastal

Kot je znano, sta prav holdinga Zvon ena in Zvon dva dve glavni družbi, ki sta, ob propadlih gradbenikih, izkopali največji del bančne luknje, ki s(m)o jo sanirali davkoplačevalci. Kar 452 milijonov evrov izgube sta Zvon ena Holding (307,7 milijona evrov) in Zvon dva Holding (144,3 milijona evrov) pridelala v letih 2009 in 2010. Obe družbi sta razglasili insolventnost v drugi polovici leta 2011, sodišča so ustavila prisilne poravnave in začela stečajne postopke leta 2012.

V zgodbo, katere eden od epilogov poravnavanja bančnih dolgov je današnja dražba na Hrvaškem, je vpleteno, kot rečeno, Zvonovo podjetje Sole Orto, ki je nameravalo na hrvaškem otoku Brač zgraditi megalomanski projekt Kraljestvo oljk. Projekt je bil zamišljen na 46 hektarh, na katerih bi zadovoljevali potrebe luksuznih gostov. Ti bi lahko najeli samostojne kamnite vile, parkirali jahte v bližnjem zalivu in podobno. Sole Orto je bil v večinski lasti holdinga Zvon ena, tretjinska lastnica pa je bila holdinška druža Sava.

Načrte je prekrižala tudi gradbena inšpekcija, ki je poleti 2007 obiskala gradbišče in prepovedala nadaljnja dela do pridobitve ustreznih dovoljenj. Nekdanjo članico uprave Zvona ena Matejo Vidnar, Zvonovo hčerinsko družbo Sole Orto iz Hrvaške je obsodilo zaradi gradnje brez gradbenega dovoljenja. 

***

• 1,2 milijarde terjatev sta upravitelja priznala upnikom v stečajih družbe Zvon ena Holding (876 milijonov evrov) in Zvon dva Holding (400 milijonov evrov).

• okoli pol milijarde evrov dolgov holdingov Zvon ena, Zvon dva in povezanih družb, med njimi T2, Papirnica Goričane, Beti, Gratel, Klet Bistrica in nekaj drugih, so banke leta 2014 prenesle na DUTB. Samo izpostavljenost do NLB, Nove KBM in Abanke je dosegla 283 milijonov evrov.

Franc Kramberger, upokojeni mariborski nadškof, bo moral zaradi finančnih malverzacij mariborske nadškofije kmalu na zatožno klop. Pravnomočna obtožnica tožilstva ga bremeni sodelovanja pri preprodaji delnic, s katero si je nadškofija domnevno nezakonito prilastila 1,2 milijona evrov.