Kripto svet čakajo regulacija in davki

»Ni dopustno, da gledamo, kako se z bitcoini po vsem svetu pere denar. Treba je ukrepati,« meni avstrijski guverner.
Objavljeno
03. januar 2018 12.11
J. B.
J. B.
Frankfurt − Kripto valute niso več stalnica zgolj v slovenskih gostilniških debatah. S tem, ko so prerasle status nišne tehnologije in se spremenile v vse resnejše kandidatke za disrupcijo mnogih tradicionalnih industrij, se z njimi vse bolj intenzivno ukvarjajo tudi oblasti, in sicer z vse glasnejšimi klici po regulaciji in obdavčitvi.

O tem vse intenzivneje razmišlja tudi Ewald Nowotny, guverner avstrijske centralne banke in član sveta Evropske centralne banke (ECB). In to ne vselej prostovoljno. Bitcoin in druge kripto valute so se namreč usidrale v samo srce evropske družbe. Če so ga Dunajčani na metroju nekoč spraševali po naložbenih priložnostih v zlatu, ga, kot priznava v intervjuju za Süddeutsche Zeitung, danes sprašujejo, ali naj kupijo bitcoin.

Z njegovim odgovorom verjetno mnogi niso pretirano zadovoljni, vsaj sodeč po stališčih iz intervjuja. »Ni dopustno, da smo se z namenom preprečevanja pranja denarja pravkar prenehali tiskati 500-evrske bankovce, ter da smo za še tako majhno varčevalno združenje uvedli stroga pravila, hkrati pa gledamo, kako se z bitcoini po vsem svetu pere denar. Treba je ukrepati,« je poudaril in dodal: »Osnovno pravilo vsake finančne transakcije, ki bi ga morali uporabiti tudi pri kripto valutah, je, da vsi vpleteni razkrijejo svojo identiteto.«

Opozorila za vse, ki se želijo podati na trg kripto valut, v zadnjem obdobju dežujejo z vseh koncev. Jeseni je previdnost svetoval tudi Odbor za finančno stabilnost (OFS), ki ga sestavljajo ATVP, AZN, Banka Slovenije in Ministrstvo za finance, kjer opozarjajo, da za virtualnimi in kripto valutami ne stoji centralna banka ali kateri izmed državnih organov. Prav tako niso sistemsko regulirani in nadzorovani tisti igralci na trgu, ki omogočajo nakup in hranjenje kripto valut ali pa z izdajo lastnih digitalnih kovancev oziroma žetonov (ICO) iščejo zagonska sredstva za poslovne projekte.

V maničnem iskanju hitrega zaslužka v kripto svetu je mnogo priložnosti za prevare. In Nowotny je že nekaj časa eden izmed najglasnejših zagovornikov regulacije in tudi obdavčitve kripto valut med guvernerji ECB. »Bitcoin ni valuta, moral bi biti obdavčen z davkom na dodano vrednost,« je prepričan. V Sloveniji rudarjenje in trgovanje s kripto valutami zaenkrat še nista obdavčena, a vprašanje koliko časa bo temu tako, saj se v kripto svetu obračajo vsak dan višji zneski - trg kripto valut, bo kmalu presegel vrednost 600 milijard evrov.

V obdobju, ko je kripto manija v polnem razmahu, ko rastejo vrednosti kripto valut in ko se pojavlja vse več tudi prevar, je težko spregledati dejstvo, da je regulacija potrebna in bo slej ko prej postala realnost. O tem se prvenstveno strinjajo strokovnjaki iz tradicionalnega finančnega sveta, vse bolj pa ta položaj zagovarjajo tudi ljudje iz kripto skupnosti, kar je v pogovoru za Delo priznal Damian Merlak, solastnik ene največjih borz za kripto valute Bitstamp.

Toda nihče (še) ne ve, s katerega konca poprijeti za problem, saj je ena izmed poglavitnih razlogov za priljubljenost kripto valut prav njihova decentralizirana narava ter enakopravnost in anonimnost, ki jo omogočajo uporabnikom. Regulacija s strani ECB ali kakšne druge institucije bi tako porušila enega od osnovnih gradnikov priljubljenosti kripto valut, zlasti med tako imenovanimi zgodnjimi posvojitelji tehnologije blockchain, na kateri temeljijo kripto valute.