Delnice, odporne na jedrske poskuse

Trgi v razvoju: južnokorejski borzni indeks je pridobil že 25 odstotkov.
Objavljeno
17. november 2017 16.43
Matjaž Dlesk, Triglav Skladi
Matjaž Dlesk, Triglav Skladi
Ambicije Severne Koreje glede razvoja jedrskega orožja so dobro znane in pričakovali bi, da imajo negativni vpliv na gospodarstvo Južne Koreje.

Če pogledamo kapitalske trge, ta trditev ne drži. Borze v Južni Koreji so že navajene na grožnje s severa, zato jedrski poskusi nimajo večjega vpliva na borzna dogajanja. Potem ko je na začetku septembra Severna Koreja testirala hidrogensko bombo, je korejski borzni indeks Kospi izgubil le malo več kot odstotek vrednosti, ki pa jih je kmalu spet pridobil.

Tako tudi jedrski poskus ni ustavil pozitivnega trenda na južnokorejskih delnicah. Južnokorejski borzni indeks Kospi je letos pridobil že 25 odstotkov vrednosti, merjeno v lokalni valuti, in 21,9 odstotka merjeno v evrih. Vzrok je predvsem rast delnic v sektorju informacijske tehnologije. Delnice najbolj znanega predstavnika, proizvajalca mobilnih telefonov Samsung, so letos pridobile več kot polovico vrednosti.

Na začetku oktobra so zrasle delnice korejskih podjetij, ki izvažajo na Kitajsko oziroma so odvisne od kitajskega povpraševanja. Zaradi groženj z jedrskim orožjem so Južnokorejci začeli postavljati protiraketni sistem ameriške izdelave, kar je zelo ujezilo Kitajce. Ti so zato uvedli embargo na potovanja v Južno Korejo in celo zaprli nekaj trgovin južnokorejskih podjetij na Kitajskem. Južna Koreja je za Kitajce privlačna zaradi potovanj, ki vključujejo nakupe v brezcarinskih trgovinah, medtem ko nekatera podjetja južnokorejske izdelke prodajajo tudi v trgovinah na Kitajskem. Oktobra so se pokazali prvi znaki izboljšanja odnosov, in vrednost delnic podjetij, predvsem proizvajalcev potrošnih dobrin, ki so bile prej pod pritiskom, se je zvišala.