Desus ne izključuje svojega zakona o demografskem skladu

 Če koalicijski partnerji ne bodo sprejeli njihovih rešitev, naj bi upokojenci vložili svojo verzijo zakona.
Objavljeno
30. november 2017 18.20
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – V Desusu, kot kaže, še niso dvignili rok od demografskega sklada. Kot je mogoče izvedeti, se za januar na to temo načrtuje poseben vrh koalicije, kjer bodo stranke poskušale zbližati stališča. Če s tem ne bodo uspešni, Desus ob podpori upokojencev in sindikatov napoveduje svoj zakon.

Koalicijski vrh, na katerem naj bi vladajoča oblast še zadnjič poskušala premostiti konceptualne razlike, ki jih razdvajajo glede ustanovitve demografskega sklada, se je napovedoval že za oktober, zdaj je predviden za januar. Če se glede rešitev ne bodo dogovorili, v Desusu napovedujejo svoj zakon. Na vprašanje, ali je ta že spisan, odgovarjajo, da ga bodo še pripravili. Že zdaj pa je jasno, da je zelo malo možnosti, da bi bil zakon sprejet do parlamentarnih volitev. 

Tudi možnosti, da bi ministrstvo za finance in stranka SMC na eni ter Desus na drugi strani uskladili svoje poglede demografski sklad, v katerega naj bi se preoblikovala Kapitalska družba, so majhne. Ministrstvo za finance namreč vztraja, da mora biti demografski sklad portfeljski upravljavec naložb, saj meni, da bo le tako lahko zagotavljal varnost in donosnost premoženja; po njihovem predlogu bi bila izjema le Modra zavarovalnica in tretjinski delež v Zavarovalnici Triglav. Na ministrstvu namreč menijo, da le porfteljska usmerjenost omogoča razpršitev naložb in s tem tudi maksimizacijo donosa, česar pa pri strateških naložbah ni vedno mogoče zasledovati. Po njihovih ocenah bi lahko premoženje sklada v 20-letni akumulaciji doseglo do 10 milijard evrov.

Različni pogledi na neodvisnost

Vztrajajo tudi pri centraliziranem upravljanju skupnih naložb Kada in Slovenskega državnega holdinga, ki naj bi ostal v pristojnosti zadnjega, a tudi to vprašanje bi po mnenju ministrstva rešilo znižanje deležev pod pet odstotkov.

V Desusu po se po eni strani zavzemajo, da mora biti demografski sklad neodvisen od SDH, hkrati pa bi na tem skladu hoteli ohraniti še druge pomembne in strateške naložbe, ne le Triglava in Modro zavarovalnico. Kot je mogoče izvedeti, se v ta namen ponovno pojavlja ideja o zamenjavi deležev med SDH in Kadom, tako da bi bil v vsaki strateški oziroma pomembni naložbi lastnik oziroma upravljavec le eden od njiju, denimo v Petrolu, Krki, Luki Koper, Gorenju.... S tem bi po njihovem mnenju rešili vprašanje neodvisnosti.

Svoj zakon so že lani avgusta napovedovali v Zvezi društev upokojencev Slovenije, a ga doslej še niso vložili. Ali podpirajo načrte Desusa, smo hoteli včeraj preveriti pri predsedniku zveze Janezu Sušniku, a ta tega ni hotel komentirati.