DUTB prodaja ukrajinsko luknjo Factor banke

Kaj se dogaja z zgrešenimi projekti Factor banke v Ukrajini, Bolgariji, Srbiji, na Hrvaškem?
Objavljeno
11. avgust 2017 17.00
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prodaja terjatve do dveh ukrajinskih podjetij, do katerih je izpostavljena za več kot 18,5 milijona evrov. Gre za izgubo, ki jo je v ukrajinskem Harkovu s financiranjem poslovno-stanovanjskih kompleksov pridelala Factor banka.

DUTB je po pripojitvi Factor banke dobila v upravljanje tudi njene terjatve, nepremičnine in deleže v družbah v Sloveniji in tujini. Do konca septembra tako zbirajo zavezujoče ponudbe za odkup terjatev in 18-odstotnih poslovnih deležev v družbah Batris in Constant leader XXI, registriranih v ukrajinskem Harkovu. DUTB je bila do Batrisa v začetku avgusta izpostavljena za 7,2 milijona evrov, do Constant leaderja XXI pa za 11,4 milijona evrov.

Factor banka je pogodbi o kreditiranju s tema projektnima podjetjema sklenila leta 2007, družbi pa sta v drugem največjem ukrajinskem mestu gradili stanovanjsko-poslovna kompleksa. Stanovanja in poslovni prostori so zgrajeni do 3. podaljšane gradbene faze in se že prodajajo, so pojasnili v DUTB.

Nekdanji predsednik izredne uprave Factor banke Klaus Schuster je ob lanskem izteku mandata v intervjuju za Sobotno prilogo dejal, da so z ukrajinskim komitentom iskali skupno rešitev. Težava pa je bila devalvacija ukrajinske valute, zato komitenti niso mogli prodati stanovanj v lokalni valuti: »Morali so iskati kupce, ki so dobili plačo v ameriških dolarjih ali evrih ali da so pač imeli indeksirane pogodbe o zaposlitvi. Mislim, da je banka naredila pri tem projektu precej slabitev, tako da bo neto izpostavljenost povrnjena.«

Na vprašanje, ali je bila v zvezi s tem projektom vložena kazenska ovadba ali odškodninska tožba, na DUTB odgovarjajo, da imajo interno službo, ki preiskuje naznanitve morebitnih nepravilnosti pri upravljanju primerov, tudi iz preteklosti. Informacij o konkretnih primerih v preiskavi pa ne razkrivajo.

DUTB v Bjali pričakuje delno poplačilo

Factor banka se je opekla v številnih nepremičninskih projektih, ne le v Sloveniji in Ukrajini, ampak tudi po drugih državah nekdanje Jugoslavije in Bolgariji. Nepremičninske posle – tudi v Harkovu – je v intervjuju za Delo ob uvedbi nadzorovane likvidacije Factor banke leta 2013 izpostavil tudi Schuster: »Moj občutek je, da nekaterih nepremičninskih poslov nihče ni želel financirati – zato so po denar prišli v Factor banko. Zakaj je ta banka financirala projekt v ukrajinskem Harkovu, od Ljubljane oddaljenim 2000 kilometrov? Tega ne razumem. Ne morem si predstavljati, da je – malo karikirano – v Harkovu nekdo razmišljal: Potrebujem nekaj milijonov evrov za projekt. Aha, logično, tam je neka svetovna banka z imenom Factor banka in ona ima denar zame.«

Factor banka je, kot smo razkrili v Delu, sofinancirala gradnjo turističnega naselja na bolgarski obali Črnega morja ob mestecu Bjala, a je namesto luksuznih vil z bazeni tam ostalo zapuščeno gradbišče. Projekt je financirala bolgarska banka West East Banka, ki je bila v lasti NLB in Factor banke, z 8,5 milijona evrov leta 2007. Factor banka je zagotovila 5,5 milijona evrov, preostanek pa banka West East. Banka je del kredita dobila vrnjenega, zavarovanega pa je imela tudi s hipoteko na zemljiščih, apartmajih na Sončni obali in 1,1 milijona evrov depozita.


Namesto luksuznih vil za bogate Ruse le samota. Foto: arhiv Factor banke

Kakšno je trenutno stanje na tem projektu? Upnik družbe Byala, ki je bila investitor projekta, je lani jeseni prodajal terjatev, postopek se ni uspešno končal. V teku je insolvenčni postopek, na podlagi katerega DUTB pričakuje delno poplačilo, pravijo na DUTB. Dodajajo, da aktivno sodelujejo pri upravljanju te terjatve in odločanju v insolvenčnem postopku, čeprav nimajo neposredne izpostavljenosti do družbe Byala.

»Celovški dvori« v Sofiji se prodajajo

V bolgarskem glavnem mestu Sofiji je Factor banka kreditirala poslovno-stanovanjski kompleks Harmony Residence. Celotni stroški projekta so skupaj z zemljiščem znašali 18,6 milijona evrov. Projekt je s pol milijona evrov sofinancirala tudi NLB Sofija (nekdanja West East Banka). A izpostavljenost do tega projekta se je v prihodnjih letih povišala za osem milijonov evrov. Ob obrestih je Factor banka na projekt namreč prenesla še štiri milijone evrov terjatev do povezanega podjetja Manhattan Group – ta je v lasti izraelskega državljana Ronija Ačraka –, ki so nastale pri sofinanciranju apartmajev v bolgarskem zimskem športnem središču Bansko. Gradnja 293 stanovanj, 18 poslovnih prostorov in 183 parkirnih mest se je v Sofiji začela oktobra 2008, nepremičninska kriza je prodajo ustavila.


DUTB prodaja stanovanja tudi v Sofiji. Foto: arhiv DUTB

Zdaj se prodaja nepremičnin v Harmony Residence uspešno odvija, a ker postopek še teče, je o izkupičku še prezgodaj govoriti, pravijo v DUTB. Factor banka je v začetku leta 2015 prevzela 87 stanovanj, sedem poslovnih prostorov in 84 garažnih parkirišč. Večina stanovanj je prodanih. V lasti DUTB je naprodaj še pet stanovanj, sedem poslovnih prostorov in 72 parkirnih mest, ki se zaradi odprave omejitev v gradnji aktivno prodajajo šele zadnjega pol leta.

»Veliko zanimanje za terjatve na Hrvaškem«

Projekti v Harkovu, na bolgarski obali Črnega mora in Harmony Residence so med razlogi, da je Factor banka pristala v nadzorovani likvidaciji, država pa jo je morala dokapitalizirati z 269 milijoni evrov. V tujini je bila ta majhna ljubljanska banka aktivna tudi na Hrvaškem, v Srbiji, na Kosovu.

»Terjatve unovčujemo prek izvršilnih in insolvenčnih postopkov. Veliko zanimanja je za terjatve na Hrvaškem, konec preteklega leta smo uspešno končali prodajo ene od teh, in sicer terjatev do družbe PPT Veletrgovina, d. o. o.,« pravijo v DUTB. Dodajajo, da aktivno upravljajo projektne družbe na Hrvaškem in nepremičnine v njeni lasti.

Za terjatve na Kosovem je bil pred kratkim končan razpis, zdaj poteka postopek izbire najboljšega ponudnika. V Srbiji pa je DUTB prodala večino terjatev, ki jih je nanjo prenesla Factor banka.

Slaba banka prodaja po Balkanu

DUTB poleg terjatev in poslovnih deležev prodaja tudi nepremičnine. Večinoma so te v Sloveniji, nekaj pa tudi v tujini. Na spletni strani DUTB je razvidno, da na največ, in sicer 12,5 milijona evrov, vrednotijo poslovno stavbo v Beogradu, kjer prodajajo še dve stanovanji.


DUTB prodaja poslovno stavbo v Beogradu za 12,5 milijona evrov. Foto: arhiv DUTB

Na Hrvaškem na 2,3 milijona evrov vrednotijo slabih 9000 kvadratnih metrov zemljišča za gradnjo poslovno-stanovanjskih objektov v Splitu. V južni sosedi prodajajo še kmetijska zemljišča v Istri in na Krku ter 14 stanovanj v Zagrebu.