DUTB s hčerinsko družbo išče prihodke na trgu

NPLPort bo z 22 zaposlenimi zagotavljal podporne storitve za DUTB, banke in kupce terjatev.

Objavljeno
18. maj 2016 22.08
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana − Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ustanavlja hčerinsko družbo, ki bo zagotovila podporne storitve pri upravljanju kreditnega portfelja slabe banke, svoje storitve pa bo na trgu ponudila tudi bankam in kupcem slabih terjatev. DUTB bo družbo NPLPort po možnosti prodala še letos.

Upravni odbor DUTB je pred kratkim dal soglasje za ustanovitev družbe za podporo upravljanju kreditov z imenom NPLPort, d. o. o., so nam dejali na DUTB. Hčerinska družba v stoodstotni lasti DUTB bo v sodni register vpisana še ta mesec, poslovati pa bo začela v začetku prihodnjega meseca. Družba bo imela sedež v Mariboru, nanjo pa se bo prezaposlilo 22 ljudi, ki skrbijo za IT in podporne službe v DUTB.

Kot pojasnjujejo, bo družba sprva omogočila podporne storitve pri upravljanju kreditnega portfelja DUTB, kot so IT, administracija in podporne službe. Do pripojitve k DUTB je te storitve za slabo banko opravljala Probanka.

Širili bi se na trge nekdanje Jugoslavije

DUTB bo, kot kaže, prva stranka NPLPorta, ki bo druge stranke iskal tudi na trgu. »Družba bo svoje storitve takoj ponudila trgu, kjer bo morala preživeti samostojno,« so pojasnili na DUTB in dodali, da bo družba od začetka samozadostna, vsaka nova pogodba pa bo povečala prihodke. Na DUTB niso razkrili, kakšni so načrtovani prihodki NPLPorta, pojasnili pa so: »Družbo bi bilo mogoče toliko razviti, da bi nudila podporne ter računovodske storitve finančnim ustanovam in bi lahko svojo dejavnost razširila onkraj meja Slovenije, zlasti na trge nekdanje Jugoslavije, kjer je ta trg še razmeroma nerazvit.«

Kot njene potencialne stranke so navedli banke in druge finančne ustanove ter vlagatelje v tvegane terjatve in drugo tvegano premoženje.

Z ustanovitvijo hčerinske družbe si bomo zagotovili dolgoročno, učinkovito in strokovno podporo pri upravljanju terjatev. Izvajanje teh nalog znotraj DUTB bi namreč pomenilo večje tveganje zaradi omejene življenjske dobe, tveganj zaradi odhoda ključnih kadrov, vzdrževanja informacijskih sistemov ter omejitev, povezanih s stroški razvoja, so našteli v DUTB.

Dediščina Probanke

Glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh z ustanovitvijo NPLPorta nadaljuje z idejo, ki se je porodila v Probanki v nadzorovani likvidaciji. Nekdanji izredni predsednik uprave Probanke Igo Gruden je v intervjuju za Delo tik pred pripojitvijo mariborske banke k DUTB povedal: »Probanka je imela lasten razvoj podpore bančnemu poslovanju, kot kaže, enega izmed boljših. Ob upravljanju terjatev in srečanjih s tujimi investitorji smo ugotovili, da za oživitev trga nedonosnih terjatev v Sloveniji manjkajo podporne storitve, ki bi jih na trgu zagotavljali neodvisni izvajalci.« K temu je dodal, da investitorji v pakete terjatev potrebujejo nekoga, ki bo lahko vodil in knjižil na tisoče kreditnih pogodb:

»Tudi v drugih državah, od Španije, Irske in Grčije do Nemčije in Nizozemske, obstajajo ponudniki takšnih storitev. Te storitve ponuja nekaj velikih mednarodnih igralcev, zanimivo pa je, da je to izrazito lokalni posel.« Kot je znano, poleg DUTB v Sloveniji prodajajo terjatve tudi banke.

Probanka je že jeseni vložila veliko truda in dela v predstavljanje projekta bankam in investitorjem, ki so v Sloveniji iskali tovrstne storitve. »Do neke mere gre za nadaljevanje teh aktivnosti, po drugi strani pa bomo iskali tudi zasebne vlagatelje, ki bodo prispevali kapital, in po možnosti bomo družbo že do konca leta prodali,« pravijo na DUTB. Ta namerava družbo prodati zasebnim vlagateljem, saj mora do izteka svoje življenjske dobe leta 2022 odprodati vsa sredstva.

Evropska komisija je sicer že Probanki dala soglasje za ustanovitev take družbe pod pogojem kasnejše prodaje. A vlada ustanovitve pod Probankinim okriljem ni podprla. Igo Gruden je v omenjenem intervjuju še ocenil, da bi vrednost take družbe lahko dosegla deset milijonov evrov.