Dve slovenski zavarovalnici v spopadu za makedonski kolač

Končuje se prodajni proces za pokojninski sklad, ki ga NLB prodaja v Makedoniji.
Objavljeno
09. november 2017 16.34
Marko Jazbec, predsednik uprave SDH v Ljubljani [Marko Jazbec,SDH,portret,Slovenski državni holding]
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana – Kaj je razlog, da skupina prodaja eno svojih strateških naložb, ki ima v Makedoniji skoraj polovični tržni delež? Gre za poskus obrambe svojega glavnega, bančnega, posla, torej donosne hčerinske banke, pred pričakovanji in zahtevami Bruslja, ocenjujejo sogovorniki.

Po pričakovanjih naj bi se prodajni proces, v katerem bo Skupino NLB zapustila njena članica iz Makedonije, predvidoma sklenil v prihodnjih desetih dneh. Za Nov penziski fond je bilo po naših informacijah več interesentov, dva iz tujine, za makedonski pokojninski kolač pa sta se spopadli tudi slovenski zavarovalniški skupini Zavarovalnica Triglav in Sava Re. Kot je slišati, pa naj bi v finalu ostala slednja. To morda ne preseneča ob dejstvu, da je sicer skupina NLB z Zavarovalnico Triglav v večji meri nehala sodelovati in odločila večino zavarovanj za svojo skupino skleniti z mednarodnim konzorcijem zavarovalnic in pozavarovalnic.

Prodaja tudi strateške naložbe

Nadzorniki banke so sicer pred dvema letoma potrdili strategijo, v kateri so zapisali, da je v strateškem jedru Skupine NLB šest univerzalnih bank na trgih JV Evrope, in sicer dve na območju Bosne, ter po ena v Makedoniji, Črni gori, Srbiji in na Kosovem. Med strateškega pa uvrstili med drugim tudi zavarovalniški del skupine, v katero sodijo NLB Vita, Skupna in Nov penziski fond. Strateških naložb torej ne bi prodajali.

Po naših informacijah pa zdaj NLB načrtuje lastniški izstop tudi iz Skupne, vodilne družbe za izvajanje dodatnega pokojninskega zavarovanja pri nas in tudi iz NLB Vite, največje bančne življenjske zavarovalnice na slovenskem trgu. Leta 2000 sta Vito skupaj ustanovili NLB in belgijska KBC, ki pa naj bi predvideno prodajo zdaj zapletala.

V omenjeni strategiji pa je zapisano, da se bo NLB, skladno z zavezami, danimi Bruslju ob odobritvi državne pomoči, delno ali v celoti umaknila iz nestrateških dejavnosti.

Zakaj je makedonski trg zanimiv

»Makedonija je ena od držav, ki je uvedla obvezni drugi pokojninski steber in kjer smo Slovenci tradicionalno dojeti bolj pozitivno kot drugi. Ta trg pa je referenca tudi za druge trge, ki bodo na novo uredili svoje sisteme, tak je na primer tudi kosovski trg,« razlaga Boštjan Škufca Zaveršek, član uprave holdinga Prva Group, ki ima prek svoje hčerinske družbe v Makedoniji na področju pokojninskega zavarovanja 53-odstotni delež in v okviru KB Prvo upravlja 493 milijonov evrov.

Prodaja pokojninske družbe v Makedoniji je za NLB po mnenju sogovornikov iskanje alternative, ki bi najmanj boleče omogočila izpolnjevanje zavez, ki jih je dala Slovenija Bruslju ob sanaciji bank v letu 2013