EIB odprla pisarno v Sloveniji, v igri tudi financiranje drugega tira

Vodja predstavništva je Belgijec Peter Jacobs, dosedanji vodja projektnih financ v Evropski investicijski banki.

Objavljeno
28. september 2016 18.40
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana – Evropska investicijska banka (EIB) je odprla pisarno v Ljubljani, v stolpnici TR3, ki jo bo vodil dosedanji vodja projektnih financ v EIB Peter Jacobs, belgijski ekonomist, ki je v preteklosti služboval tudi v banki KBC.

Podpredsednik EIB László Baranyay in predsednik SID banke Sibil Svilan sta ob tem včeraj podpisala tudi pogodbo o zadolžitvi SID banke za 50 milijonov evrov. Banka ta sredstva namenila za financiranju malih in srednje velikih podjetij in projektov t. i. MID-Cap podjetij.

»Sodelovanje med EIB in SID banko je dobro vrsto let, naša banka je prejela dobro petino (1,1 milijarde evrov) vseh sredstev, ki jih je EIB dal Sloveniji. Računamo, da bomo z EIB tudi v prihodnje zelo dobro sodelovali, s predstavništvom v Sloveniji bo to še toliko lažje, zlasti v okviru [Junckerjevega] evropskega sklada za strateške naložbe EFSI. Vemo pa, da večina teh projektov v Sloveniji še ni pripravljenih. SID banka kot vstopna točka v Sloveniji bo skušala pomagati. Kot sem seznanjen, je tudi gospod Jacobs specialist za projektno financiranje in računamo na njegovo osebno angažiranost in sposobnost,« je povedal Svilan.

Jacobs ima sicer izkušnje na področju infrastrukture, saj se je ukvarjal tudi s projekti v rotterdamskem pristanišču.

Peter Jacobs je vodja pisarne EIB v Sloveniji. Foto Uroš Hočevar/Delo

Svilan pričakuje, da bo »EIB omogočil, da se bodo tveganja za projekte v prihodnjih letih delila, da bomo imeli v Sloveniji več od tega. Tudi drugi tir je eden od projektov, ki jih v SID in EIB proučujemo v okviru Junckerjevega sklada, EIB se s tem konkretno ukvarja. Drugi tir je tako možno financirati, a pod pogoji delitve tveganj, z javno zasebnim partnerstvom in z možnostmi, ki so dane v okviru povratnih sredstev. Računamo, da bo EIB tu dala bistveno večji prispevek,« je za Delo še povedal Svilan.

Da bo odprtje pisarne še poglobilo odnose z banko, računa tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in pravi, da »bomo EIB bomo z veseljem izkoristili tudi za prenos znanja banke in njeno pomoč pri pripravi in strukturiranju projektov, še posebej zasebnega sektorja.«