IMF krepko  izboljšal napoved rasti slovenskega BDP

Za letos napoveduje štiriodstotno gospodarsko rast, kar je poldrugo odstotno točko več kot v zadnji aprilski napovedi.
Objavljeno
10. oktober 2017 17.04
Miha Jenko
Miha Jenko

Wsahington - Mednarodni denarni sklad (IMF) je Sloveniji krepko zvišal letošnjo napoved gospodarske rasti z 2,5 na štiri odstotke, boljše gospodarske dosežke pa je pripisal tudi evrskemu območju, izhaja iz poročila o svetovnih gospodarskih izgledih.

Nova napoved IMF je sicer še vedno nižja od zadnje napovedi Umarja, ki nam za letos obeta 4,4-odstotno rast. Bolj zadržani so bili v IMF pri napovedi za Slovenijo v 2018, ko so nam izračunali umiritev rasti na 2,5 odstotka, kar je le za 0,2 odstotka več, kot so nam napovedali spomladi. IMF je tudi izboljšal napoved za evrsko območje, a hkrati opozoril, da srednjeročno izgledi niso tako ugodni, predvsem zaradi šibke produktivnosti, demografskih trendov in presežnega zasebnega in javnega dolga v nekaterih državah.


IMF je zvišal tudi napovedi svetovne rasti, in sicer na 3,6 odstotka letos in 3,7 odstotka v prihodnjem letu, navzgor je popravil tudi napovedi za Japonsko in razvijajoče se države Azije in Evrope in Rusijo. Azijski velikanki, Kitajska in Indija, naj bi letos ob ugodnejših trendih ustvarili skoraj enako, 6,8- oziroma 6,7-odstotno gospodarsko rast, pri čemer IMF pri Kitajski pričakuje, da bo izpolnila načrtovane politike za podvojitev svojega realnega BDP med letoma 2010 in 2020.

Nekaj slabše obete od predvidenih pripisuje Združenemu kraljestvu, ki se otepa s posledicami brexita, in ZDA, kjer gospodarsko dinamiko slabijo negotovosti glede vodenja ekonomskih politik v Trumpovi administraciji.

Pomemben pozitiven gospodarski preobrat se po oceni washingtonske inštitucije letos obeta dvema članicama skupine BRICS, Braziliji in Rusiji, ki sta še lani beležili gospodarski padec, medtem ko naj bi v 2017 že gospodarsko okrevali in dosegli 0,7-oziroma 1,8-odstotno gospodarsko rast.

Tveganja: obresti, inflacija, finančni pretresi

Analitiki IMF so predstavili tudi nekatera glavna tveganja za svetovno gospodarsko rast. Na prvo mesto so postavili hitrejše in večje zaostrovanje svetovnih finančnih razmer, predvsem v obliki višjih dolgoročnih obrestnih mer v ZDA in drugje. Morebitna bolj restriktivna denarna politika v evrskem območju bi bila tvegana, če bi bili tedaj inflacija in gospodarska rast v najbolj zadolženih evrskih državah še nizki, in če te države ne bi izvedle fiskalnih prilagoditev in strukturnih reform.

Med možna tveganja IMF vključuje tudi finančne pretrese v razvijajočih se državah (Kitajska) in vztrajno nizko inflacijo v razvitih ekonomijah, ki centralnim bankam zmanjšuje manevrski prostor v primerih novih kriz, ko bi sicer morale z zniževanjem obrestnih mer zagotavljati razmere za povečanje zaposlenosti in gospodarske rasti.

Mednarodni denarni sklad je svoje jesensko poročilo o svetovnih gospodarskih izgledih (World Economic Outlook) objavil pred svetovnim finančnim vrhom, rednim letnim zasedanjem IMF in Svetovne banke v Washingtonu.