Letališče prodano, dividende pa po dokapitalizaciji in odločbi BS

Izplačevanje dividend in odkupi delnic ne gredo skupaj. Kupnine za letališče še ni.

Objavljeno
29. junij 2016 18.38
jsu/joze stegne
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana – Delničarji Delavske hranilnice (DH) so na skupščini sprejeli vse predlagane sklepe, med drugim tudi, da bodo dividende razdelili takoj, ko bo hranilnica dokapitalizirana in bo o tem dobila tudi ustrezno odločbo Banke Slovenije, je za Delo povedal predsednik uprave Jože Stegne.

V hranilnici morajo do 30. septembra izpolniti zahteve Banke Slovenije glede kapitalske ustreznosti, v teku je dokapitalizaciji v višini štirih milijonov evrov, Stegne pa je prepričan, da »jo bodo zagotovo izpeljali v poletnih mesecih. Bomo kapitalsko ustrezni in potem bodo sledile nagrade v obliki dividend.«

Ob tem nam je potrdil, da so, ločeno od dokapitalizacije, »v pogovorih s KD Group ali pa Zavarovalnico Adriatic, ki naj bi v hranilnico vložili dodatni kapital, in sicer v obliki dolgoročnih depozitov z višjo obrestno mero.« Znesek teh depozitov bi predvidoma znašal približno dva milijona evrov in to bi bila »vzporedna aktivnost za krepitev kapitala«.

Glede prodaje mariborskega letališča, je Stegne delničarjem na skupščini povedal, da je »aerodrom prodan«, in sicer kupcu z mešanim lastništvom (ime ostaja neznanka), kupnina pa še ni poravnana. Sicer pa prvi mož hranilnice zagotavlja, da je bila »skupščina zelo uspešna«, delničarji pa »izredno zadovoljni, izraženo je bilo polno zaupanje v upravo.«

Zapleti pri imenovanju nadzornikov

A brez zapletov ni šlo pri imenovanju novih članov nadzornega sveta. Imenovanih je bilo samo osem nadzornikov, saj dosedanji član NS Drago Ščernjavič ni bil izvoljen, namesto predlagane Alenke Čok Pangeršič iz Modre zavarovalnice, ki jo vodi Borut Jamnik, pa je bil z nasprotnim predlogom imenovan Bogomir Kos, nekdanji viceguverner Banke Slovenije in nekdanji šef Probanke. Ob njem bodo hranilnico nadzorovali še Andreja Bajuk Mušič, Boris Frajnkovič, Marjan Gojkovič, Sonja Kos, Branko Sevčnikar, Franjo Štiblar in Katarina Zajc.

Dividende in dokapitalizacija ne gredo skupaj

Stroka sicer ni navdušena, da hranilnica kljub potrebi po dokapitalizaciji izplačuje dividende: »Že če zanemarimo domnevno kapitalsko podhranjenost, je izvajanje dokapitalizacije in obenem izplačevanje dividend povsem neracionalno. Delavska hranilnica je bila v zadnjih letih vsekakor uspešna pri pridobivanju depozitov, vendar pa bi se uprava morala zavedati, da za nadaljnje poslovne korake in resnično zdravo rast nujno potrebuje kapital ter da izplačevanje dividend in odkupi delnic nimajo prostora v taki strategiji,« je za Delo povedal Matej Šimnic iz Alte.