Minister Mramor: Davek na nepremičnine leta 2017

Minister za finance Dušan Mramor je ob prvi obletnici vlade Mira Cararja napovedal »vrsto sprememb na področju javnih dajatev«.

Objavljeno
07. september 2015 10.56
Posodobljeno
07. september 2015 11.48
UMAR
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo

Minister Mramor danes o davčnih načrtih v uvodnih pojasnilih sicer ni razkril nič več, kot je vlada že napovedala s celovitim davčnim načrtom za leto 2015.

Na vprašanje novinarke, katere dajatve namerava ministrstvo zvišati in katere znižati, je minister odgovoril: »Eno najvišjih obremenitev imamo pri stroških dela pri tistih skupinah, ki so najbolj produktivne. Najnižjo obdavčitev imamo pri davku od dohodkov pravnih oseb, kjer je efektivna stopnja obdavčitve 11,6-odstotna, z zakonom predpisana pa 17-odstotna, poleg tega pri tem davku velja 19 olajšav.«

»Nisem rekel, da bomo zvišali stopnjo davka na davek od dohodkov pravnih oseb, ampak bomo proučili sistem olajšav pri tem davku. Analize kažejo, da določene davčne olajšave ne ciljajo na tisto, na kar bi morale, in so zato vprašljive. V davčnem sistemu mora biti čim manj olajšav,« je še povedal minister. Poudaril je, da sistem olajšav še proučujejo, zato več podrobnosti ne more povedati, dodal pa je, da bi z odpravo olajšav pri tem davku lahko zbrali denar za nižjo obdavčitev pri dajatvah z visoko stopnjo obdavčitve.

Minister je posebej poudaril še, da velja v Sloveniji tudi po mednarodnih primerjavah zelo nizka obdavčitev premoženja, med katero seveda štejejo tudi nepremičnine.

O načrtih z davkom na nepremičnine je minister Mramor povedal: »Zdaj proučujemo časovni načrt za nepremičninski davek. Predviden je sestanek z delovno skupino na tem področju, na katerem bomo iskali rešitve.« Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin bi bil po njegovih besedah lahko sprejet proti koncu prihodnjega leta, zakon o davku na nepremičnine bi lahko začel veljati 1. januarja 2017.

Najprej sveženj proti administrativnim oviram

Po njegovih besedah so v prvem svežnju ukrepov, ki jih pripravljata ministrstvo in vlada, spremembe in dopolnitve zakonov za odpravo administrativnih ovir, ki zavezancem otežujejo in zapletajo izpolnjevanje davčnih obveznosti.

Ta sveženj bo po ministrovih besedah začel veljati že leta 2016. Ministrstvo na tem področju pripravlja še drugi sveženj ukrepov, pri tem pa se posvetuje z zainteresiranimi skupinami, je povedal minister za finance.

Znova je napovedal, da ministrstvo za finance načrtuje prestrukturiranje davčnih obremenitev, tako da bodo nižje pri dajatvah, kjer je Slovenija zdaj visoko na mednarodnih lestvicah, in jih zvišali tam, kjer so v Sloveniji davčne obremenitve zelo nizke, posebej se bo osredotočila na analizo veljavnih olajšav. Posebej je omenil še razbremenitev dela, ki jo je vladna koalicija napovedala v koalicijski pogodbi.

»Zelo intenzivno bomo delali na davku na nepremičnine,« je napovedal minister za finance Dušan Mramor.