Minister Mramor z Bleda svari pred pretiranim apetitom

Minister, ki je gost Strateškega foruma Bled, ocenjuje podatke o dobri gospdoarski rasti. Boji se, da bi prehitro zapravljali.

Objavljeno
01. september 2015 14.00
K. F., gospodarstvo, STA
K. F., gospodarstvo, STA

Bled - Finančni minister Dušan Mramor ocenjuje, da so podatki o gospodarski rasti Slovenije boljši od pričakovanj in hkrati opozarja, da apetiti ne smejo preveč porasti, poroča Slovenska tiskovna agenicja (STA).

Za letos pričakuje morda nekoliko višjo rast od napovedanih 2,4 odstotka. Minister Mramor se udeležuje Strateškega foruma Bled.

Dušan Mramor je v izjavi za medije ob robu Strateškega foruma Bled dejal, da so podatki o bruto domačem proizvodu (BDP), ki je lani narasel za tri odstotke, v prvi polovici letošnjega leta pa za 2,7 odstotka, tako razlog za veselje kot tudi skrb.

»To pomeni, da strukturne spremembe, ki smo jih naredili, in težke odločitve dajejo rezultate, ki smo jih napovedovali in pričakovali. Ti rezultati so celo boljši, kot smo jih pričakovali. Po drugi strani to vzbuja skrb, da bodo apetiti preveč porasli,« je opozoril minister.

Poudaril je, da smo se znašli pred zelo pomembno odločitvijo, »ali si bomo zvišali plače in si razdelili del tega rezultata ali bomo na drugi strani dopustili, da se del tega rezultata prelije v večje zaposlovanje, predvsem mladih«. Na tem področju moramo namreč storiti še veliko, je dodal.

Za letos pričakuje morda malenkost višjo gospodarsko rast od napovedanih 2,4 odstotka, naslednje leto pa naj bi bila rast nekoliko nižja, in sicer okoli dvoodstotna.