NLB bo spet tema srečanja v Bruslju

Ponovno srečanje v Bruslju na to temo bo 29. novembra, vlada pa izhodišč zanj za zdaj ne komentira.
Objavljeno
23. november 2017 16.24
uho*Nova ljubljanska banka - NLB
M. J.
M. J.
Ljubljana – Vlada je danes sprejela poročilo o srečanju ministrice za finance Mateje Vraničar Erman z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager na temo NLB, ki je potekalo 10. novembra, ter izhodišča za njuno novo srečanje, ki bo 29. novembra v Bruslju.

Ministrica in komisarka sta se na zadnjem sestanku na temo možnih alternativnih rešitev v zvezi z uresničevanjem zaveze o zmanjšanju kapitalskega deleža države v NLB dogovorili, da se bodo nadaljevali pogovori na tehnični ravni in da jim bo sledil nov sestanek ministrice in komisarke. V vladi pravijo, da »podrobnosti o izhodiščih za pogovore v tej fazi ne moremo komentirati«.

S sestankom se sicer mudi, saj bi morala Slovenija po zdaj veljavnih zavezah v primeru neprodaje vsaj polovičnega deleža NLB še ta mesec določiti prodajnega skrbnika za prodajo podružnic na Balkanu.

Na zadnjem sestanku predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja 10. novembra v skladu s pričakovanji ni bilo preboja glede NLB. »Slovenski predlog je v duhu zavez,« je tedaj pojasnil Cerar. V skladu z njim bi NLB plačala predvidoma okoli 360 milijonov evrov kot nadomestilo za odprodajo banke ali njenih hčera na Balkanu. S tem denarjem bi po tedanji ideji financirali projekte za srednja in mala podjetja, sredstva pa bi upravljala SID banka.