Miodrag Kostić povišal ponudbo za Gorenjsko banko

Na posebnem računu pa bo deponiral nekaj milijonov evrov, ki jih morda prodajalci sploh ne bodo dobili.
Objavljeno
08. november 2017 17.20
Gorenjska banka
Suzana Kos
Suzana Kos
Ljubljana - Na končnih pogajanjih o prodaji Gorenjske banke je srbski tajkun Miodrag Kostić minimalno povišal ponudbo za delnico. Ostaja le še dogovor o znesku, ki bo deponiran na posebnem računu kot jamstvo za domnevno sporne posle banke iz preteklosti.

Zdi se, da bo novi lastnik Gorenjske banke v kratkem postala srbska AIK banka, ki je v lasti enega najbogatejših Srbov Miodraga Kostića. Zainteresirani kupec je namreč po naših informacijah pristal na nekaj višjo ceno, ki jo je bil sprva pripravljen plačati za delnico slovenske banke in zdaj ponuja 298 evrov, torej toliko kot znaša izračunana likvidacijska vrednost delnice Gorenjske banke in je skladna z minimalnim izkupičkom, ki ga predvideva konzorcialni sporazum prodajalcev.

Miodrag Kostić je svojo zavezujočo ponudbo, ki se je konec oktobra sicer že iztekla, podaljšal in nekoliko izboljšal; aktualna pa velja do ponedeljka. Do tedaj naj bi tudi sporočil, koliko milijonov evrov je pripravljen deponirati na posebni račun, če se bodo uresničila potencialna tveganja iz domnevno spornih poslov banke v preteklosti. Če se bodo, teh deponiranih milijonov prodajalci ne bodo videli, pač pa bodo ostali njegovi.

Kaj še deli kupca in prodajalce

Osrednje vprašanje, s katerim so se ukvarjali na pogajanjih včeraj, je povezano torej z jamstvom, ki ga zahteva srbski kupec za morebitno uspešno tožbo, vloženo proti Gorenjski banki zaradi njenih poslov z delnicami Iskratela leta 2009. Kot smo že pisali, je Banka Slovenije ob pregledu teh poslov prepoznala sum kaznivega dejanja pridobitve protipravne koristi, ki naj bi jo pridobila banka in naj bi znašala skoraj 20 milijonov evrov. Kostić je na pogajanja včeraj prišel s ponudbo, da bi si ta finančni riziko s prodajalci razdelil na pol. Po navedbah naših virov je eden najbogatejših Srbov optimističen in verjame, da bo do dogovora prišlo.

Jamstvo za nekdanje posle, ki jih je zahteval Kostić, je bilo sicer doslej za lastnike Gorenjske banke nesprejemljivo. Vsaj na strani holdinške družbe Sava, ki je lastnica 44-odstotnega deleža Gorenjske banke, pa je tudi dejstvo, da tega jamstva ne more dati, saj je prisilna poravnava časovno omejena in jamstvo, ki bi veljalo dalje, tudi ni mogoče. Kostić pa se po drugi strani zaveda, da bi neprodaja deleža v Gorenjski banki, ki jo predvideva načrt finančnega prestrukturiranja Save, tej družbi povzročila velike težave, nekateri omenjajo ob tem celo stečaj, zato se v pogajanjih čuti močnejšega. A je bilo na drugi strani pri prodajalcih slišati, da na takšno izsiljevanje ne bodo pristali.

»Sava po uspešno končani prisilni poravnavi, ki je bila pravnomočno potrjena novembra lani, nadaljuje aktivnosti, ki so opredeljeni v načrtu finančnega prestrukturiranja, in dosledno izpolnjuje vse svoje obveznosti. Med ključne uvrščajo aktivnosti za konsolidacijo strateških naložb v dejavnosti turizem in odprodajo nestrateškega premoženja, s katerim je družba v zadnjem letu svojim upnikom že poplačala več kot 30 milijonov evrov obveznosti. V tem kontekstu poteka tudi postopek prodaje delnic družbe Gorenjska banka,« je vse, kar je med postopkom prodaje mogoče dobiti iz Save. Njeni glavni lastniki so lani novembra s pretvorbo terjatev v lastniške deleže postali sklad York ter državna KAD in SDH, ki pred nadaljnjo konsolidacijo turistične dejavnosti čaka tudi na prodajo Gorenjske banke.

Prodaja se vleče kot jara kača

Banka Slovenije je medtem presodila, da Sava s prodajo Gorenjske banke zavlačuje, zato jo je doletel izredni ukrep regulatorja oziroma kazen v višini pol milijona evrov. Prodajo je sicer po tem, ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 Savi naložila prav Banka Slovenije in ji tudi odvzela glasovalne in upravljavske pravice v banki. V konzorciju prodajalcev so ob Savi še Abanka, Zavarovalnica Triglav in DUTB.