Mramor: Slovensko gospodarstvo podpovrečno zadolženo

Minister je ocenil, da je Slovenija po prvih petih mesecih leta na dobri poti, da letos zmanjša primanjkljaj pod tri odstotke BDP.

Objavljeno
16. junij 2015 14.29
Poslovni zajtrk Amcham
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo

Slovensko gospodarstvo ni več prezadolženo; še več, zadolženo je manj od povprečja Evropske unije in območja evra, je na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice poudaril finančni minister Dušan Mramor.

Po njegovih besedah je bil proces razdolževanja zelo hiter, samo v letu 2013 je dolg, merjen na BDP, padel za deset odstotnih točk, tak trend se je nadaljeval še lani. »V povprečju smo v redu. Ampak v povprečju pomeni, da smo z eno roko globoko v zamrzovalniku, z drugo pa v ognju. Stanje glede zadolženosti velikih podjetij se je zelo izboljšalo, zdaj je treba razdolžiti še mala in srednje velika podjetja,« je še dodal minister.

Tudi predsednik uprave Probanke in neizvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh je izrazil skrb glede povečanja slabih terjatev do malih in srednje velikih podjetij.

Dušan Mramor je še poudaril, da se je ta vlada osredotočila na javne finance in sprejela rebalans proračuna, brez katerega bi imeli lani velik primanjkljaj, letos pa še večjega. »Podatki za prvih pet mesecev kažejo, da smo na dobri poti, da bo javnofinačni primanjkljaj letos nižji od treh odstotkov BDP,« je povedal. Izzivi glede javnofinančne konsolidacije ostajajo tudi za naprej: »Zaradi gospodarske rasti vsi pričakujejo, da bo vse v redu, da bomo imeli veliko proračunskih prihodkov in da bi se lahko sprostili ter več trošili. A žal ni tako. Leta 2016 bomo imeli manj prihodkov kot letos.«

Spomnil je, da je letošnje leto zadnje, ko lahko črpamo sredstva iz pretekle finančne perspektive, zaradi česar bodo po napovedih javne investicije letos narasle za 30 odstotkov, prihodnje leto pa pričakujejo prav tolikšen padec. Mramor sicer pričakuje rast zasebnih investicij, navsezadnje se povečuje povpraševanje po kreditih, vlada pa napoveduje tudi pomoč zasebnim investitorjem pri pridobivanju financiranja iz Junckerjevega paketa.

Zagotovil je tudi, da je vlada odločena izpeljati privatizacijo 15 podjetij s seznama za prodajo in izboljšati poslovno okolje. Glede zadnjega je omenil spremembo davčnega sistema, kjer naj bi bilo manj administrativnih ovir in manjša obremenitev najbolje plačanih, poenostavitev pridobivanja okoljskih in gradbenih dovoljenj ter izboljšanje učinkovitosti pravnega sistema.

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Månsson je dejal, da so se na začetku veliko ukvarjali z vzpostavitvijo delovanja slabe banke, zdaj pa že aktivno upravljajo sredstva. »Zdaj smo zelo profesionalna organizacija. To nam je uspelo v zelo kratkem času,« je dejal in hkrati dodal, da to niti ni pomembno, če njihovo delovanje ne daje rezultatov. V kratkem pričakuje objavo poslovnih rezultatov DUTB. »Rezultati za 2014 bodo zelo dobri,« je napovedal.