Heta prodaja desetino trgovskih površin v Sloveniji

Objavljen poziv avstrijske slabe banke za prodajo deleža v družbe Centrice.

Objavljeno
17. avgust 2015 18.42
Ljubljana, 23.8.2013, dunajska 165 - Rotonda. Foto: Marko Feist
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana – Nepremičnine, v katerih so trgovski centri Qlandija, poslovni prostori v ljubljanski stavbi Rotonda in sedež banke Hypo v Ljubljani, bi lahko v nekaj mesecih dobile novega lastnika. Avstrijska slaba banka Heta bo danes objavila poziv za nakup deleža v skupini Centrice Real Estate, ki ima v lasti tudi te nepremičnine.

V Heti Asset Resolution so nam potrdili, da bodo objavili mednarodni poziv za zbiranje interesa za nakup 100-odstotnega deleža v skupini Centrice Real Estate, kamor so bili v postopku sanacije Hypo banke preneseni nepremičninski projekti Hypo Leasinga. Heta namerava v okviru prodajnega postopka zahtevati tudi zamenjavo celotnega odprtega dolga družbe Centrice in njenih podjetij v skupini do družbe Heta ali njenih pridruženih podjetij.

Centrice, ki ima sedež na Dunaju, v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu pa tudi regionalne pisarne, ima v lasti portfelj poslovnih nepremičnin v regiji jugovzhodne Evrope. V Sloveniji ima tako 23 nepremičnin. Mednje spada sedem centrov Qlandije (v Mariboru, Ptuju, Novem mestu, Kranju, Kamniku, Novi Gorici in Krškem), 12 manjših trgovskih centrov, sedež Hypo banke na Dunajski cesti v Ljubljani in poslovni prostori v stavbi Rotonda na isti ulici. Skupaj gre menda za več kot 200.000 kvadratnih metrov trgovskih površin in okoli 30.000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov. Vrednost naložb in terjatev Hete do Centrica v Sloveniji se menda giblje okoli 300 milijonov evrov.

Naložbe tudi na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Makedoniji

Skupna vrednost posla pa naj bi bila še precej večja. Centrice ima tudi pet poslovnih stavb na Hrvaškem, trgovski center v Bosni in Hercegovini ter po en poslovni objekt v Srbiji in Makedoniji. Skupna velikost vseh nepremičnih skupine tako znaša 339.000 kvadratnih metrov, od tega 63 odstotkov trgovskih, preostalo pa poslovnih površin. Posel, če bo prodaja opravljena, pa utegne biti odmeven zlasti v Sloveniji, saj bo na prodaj približno desetina trgovskih površin. V družbi Centric Ljubljana zaradi prodajnega postopka do preklica ne bodo dali nobenih izjav in informacij. Po nerevidiranih računovodskih izkazih pa je lani skupni dohodek družbe od najemnin dosegel 37,3 milijona evrov, EBITDA pa 28,6 milijona evrov.

Zainteresirani vlagatelji bodo lahko zanimanje za nakup omenjene družbe izrazili do 15. septembra, vendar v Heti pričakujejo, da bo prodajni postopek, ki bo dvofazen, vodi pa ga londonski Citigroup, trajal več mesecev.

Ljubljanska Heta Asset Resolution prodaja še nekatere druge manjše nepremičnine, kot sta trgovski center v Murski Soboti in industrijski kompleks na Ptuju.