Nevarna razmerja nove nadzornice Abanke

Pred tednom dni imenovana nadzornica Bernarda Babič bi lahko bila v konfliktu interesov.
Objavljeno
17. oktober 2017 17.30
Ljubljana 19.11.2012 -ABANKA.foto:Blaz Samec/DELO
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana – Babičeva je ob sanaciji bank izgubila del premoženja in jo tudi javno ostro kritizirala. Za tožbo pa se sicer, pravi, ni odločila. V Banki Slovenije opozarjajo, da mora biti regulator ob odločanju o podelitvi licence za opravljanje funkcije nadzornika banke o takšnih razmerjih seznanjen.

Spomnimo, država je kot edina delničarka na skupščini Abanke imenovala dva nova nadzornika banke s štiriletnim mandatom. Peter Merc je mandat že nastopil, Bernarda Babič, kot pomočnica direktorja je zdaj zaposlena na Slovenskih železnicah, pa ga bo predvidoma 1. januarja prihodnje leto.

Sanirano banko naj bi nadzorovala oseba, ki je kot rečeno ob sanaciji bank v letu 2013 izgubila del premoženja in sanacijo tudi javno kritizirala. Kot je namreč izjavila pred časom za nacionalno televizijo, je država izigrala njeno zaupanje in zaupanje njenih strank.

Babičeva je v preteklosti delala v bančništvu in borznem posredništvu, podrejenih obveznic pa ni kupovala le zase, ampak jih je tudi prodajala, prepričana, da gre za varno naložbo. Komentirala je, da ji je bilo najhuje, ko je morala vlagateljem, med katerimi so bili tudi njeni prijatelji in sosedje, povedati, da so izgubili vse. Spomnimo, ob sanaciji bank je okoli 600 tisoč državljanov z izbrisom posredno ali neposredno izgubili več kot pol milijarde evrov. Babičeva je glede izbrisa za Delo zdaj poudarila, da »verjame v pravično sistemsko rešitev na dolgi rok«.

Kaj pravi regulator

O primernosti članov nadzornih svetov sistemsko pomembnih bank presoja Evropska centralna banka, ki mora biti o takih razmerjih seveda tudi seznanjena, komentirajo v Banki Slovenije. »Zato je dolžnost člana nadzornega sveta, da ob imenovanju za potrebe tega razkrije morebiten obstoj konflikta interesa, v okviru tega pa se nadalje presoja, ali je konflikt moč obvladovati ali ne,« dodajajo.

Na Slovenskem državnem holdingu poudarjajo, da je njihova komisija Bernardo Babič ocenila kot primerno za ciljno družbo Abanka in ni zaznala okoliščin, ki bi kazale nasprotja interesov. Kandidatko je kot primerno ocenila tudi nominacijska komisija nadzornega sveta Abanke, zato je SDH je na predlog NS Abanke na skupščini potrdil imenovanje Bernarde Babič za članico nadzornega sveta Abanke.

Babičeva sicer ne bi bila prva, ki bi ji izbris preprečil opravljanje nadzorniške funkcije v banki. Spomnimo, septembra je s funkcije člana nadzornega sveta NLB formalno iz osebnih razlogov odstopil David Kastelic. Na svoje prvo zaslišanje za pridobitev licence regulatorja je čakal osem mesecev, dejansko pa ga je po več kot enoletnem čakanju na licenco dejansko odnesel konflikt interesov.

Kastelic je namreč predsednik uprave Zavarovalnice Sava in je torej v službi v ustanovi, ki je v sodnem sporu z NLB in Banko Slovenije zaradi dogajanja ob sanaciji bank leta 2013. Njegova zavarovalniška skupina je ob izbrisu izgubila skoraj 34 milijonov evrov in jih s tožbo hoče nazaj.