Nafta je dražja, čeprav se na trgu v resnici ni veliko spremenilo

V Opecu so letvico črpanja postavili zelo visoko, med 32,5 in 33 milijoni sodov, kar so zgodovinsko najvišje ravni kartela.

Objavljeno
07. oktober 2016 18.40
Tilen Šarlah
Tilen Šarlah

Dogovor o omejitvi črpanja nafte v organizaciji držav izvoznic (Opec) je dosegel svoj namen. Cena nafte se je podražila nad 50 dolarjev, čeprav se na splošno na trgu še ni nič spremenilo. Psihologija trga deluje v svojo smer, številke in napovedi, pa še vedno kažejo presežek nafte na trgu. V Opecu so letvico črpanja postavili zelo visoko, med 32,5 in 33 milijoni sodov, kar so zgodovinsko najvišje ravni kartela.

Pri sedanjem črpanju vseh globalnih igralcev, je dnevni presežek nafte in derivatov za letos še vedno okoli 0,8 milijona sodov na dan. Ob trenutni porabi pa bi se trg po ocenah agencije IEA lahko izravnal šele sredi leta 2017. Dinamika povpraševanja in ponudbe se kratkoročno namreč ne bo bistveno spremenila, zaloge nafte pa so kljub upadanju, še vedno nadpovprečne.

Prejšnji teden so se ameriške komercialne zaloge nafte zmanjšale že peti teden zapored, in to pod 500 milijonov sodov, kjer so bile nazadnje na začetku letošnjega leta.

Na rekordnih vrednostih pa so skupne zaloge držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki trenutno znašajo dobre tri milijarde sodov. Ob nižji stopnji rasti svetovnega povpraševanja, ki naj bi po novih ocenah znašalo le še 1,2 milijona sodov na dan, je jasno, da bo potrebno več časa, da trg prebavi presežek nafte s trga.

Zabeležen je tudi velik upad investicij v nova nahajališča in opremo. Ameriška naftna podjetja so lani investirale 583 milijard dolarjev, kar je 25 odstotkov manj kot leta prej, letos pa bo ta številka za še četrtino nižja. V obeh letih skupaj so se investicije znižale za 300 milijard dolarjev, kar se ni zgodilo v zadnjih 40 letih.

Ameriška proizvodnja se zmanjšuje že enajsti mesec zapored, najbolj so seveda izpostavljena črpališča iz skrilavcev, kjer je tudi črpanje najdražje.

Trenutno Američani iz skrilavcev načrpajo samo še 4,4 milijona sodov na dan, kar je najmanj od marca 2014. Ob višjih cenah bi se črpališča znova zagnala, v nasprotnem primeru pa lahko pričakujemo še manjšo aktivnost. OPEC si prizadeva za ceno med 50 in 60 dolarji in vse kaže na to, da bo povprečna cena v zadnjem kvartalu okoli teh vrednosti.