Najbogatejših sto Slovenk in Slovencev

Najvišje mesto zasedata zakonca Login s premoženjem 689 milijonov evrov, na drugem mestu je Sandi Češko.
Objavljeno
09. november 2017 20.11
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana - Tudi letos najvišje mesto med stotimi najbogatejšimi Slovenci zaseda par Login, zdaj že nekdanja 60-odstotna lastnika najbolj donosnega mačka na svetu, s premoženjem 689 milijonov evrov. Z velikim naskokom se je na drugo mesto povzpel Sandi Češko, kot razkriva objavljena lestvica najbogatejših Slovencev revije Manager.

Prvih deset slovenskih multimilijonarjev, kot jih poimenujejo v Managerju, se vrti na piedestalu, ki se začne pri 689 milijonih evrov (lani 699 milijonov), kolikor so jih prešteli pri zakoncema Izi in Samu Loginu ter uspešno prodanim podjetjem Outfit7 in se konča pri Lahu in družini, ki je letos dosegel 110 milijonov evrov vredno premoženje (91,8). Prvih deset je skupaj nabralo 2,1 milijarde evrov vredno premoženje, kar pomeni 40 odstotkov od vseh 5,2 milijarde naših multimilijonarjev. Če je bil lani prag za vstop v skupino najbogatejših 17,6 milijona evrov, je bilo treba za letošnjo prestižno »vstopnico« odšteti 2,4 milijona več, 20 milijonov evrov. Tako so premožniki in premožnice z 19,9 milijona evrov pod palcem ostali pred zaprtimi vrati, kar pa ne pomeni, da so revčki.


Na vrh pelje dober posel, a tudi dobra prodaja podjetja

Kaj je sporočilo letošnje lestvice najbogatejših, najuspešnejših? Ali nam tudi potrjuje, da imamo v Sloveniji uspešne ljudi, ki po lestvici bogatih napredujejo skupaj s »cvetočo« Slovenijo? Vita Cajnko Javornik, odgovorna urednica revije Manager, je za Delo pojasnila: »Gotovo se na lestvico uvrstijo tisti, ki jim praviloma uspe z najbolj donosnim poslom in s prodajo najbolj vrednih podjetij, v katerih imajo praviloma tudi velik delež. Če so nam na začetku, ko smo leta 2007 prvič objavili lestvico, še govorili, zakaj jih označujemo kot bogate, saj da imajo samo podjetje, je postalo z leti jasno, da lastništvo podjetij in njihova prodaja na koncu pomenita premoženje. Torej uspešni so tisti, ki svoja podjetja dobro prodajo, seveda pa tudi tisti, ki posel uspešno nadaljujejo.« Na letošnji lestvici najbogatejših predstavljajo kupnine za že prodana podjetja več kot petino premoženja. Gotovo se lahko med stoterico najdejo tudi tisti, ki so uspešno izkoristili različne poti privatizacije in jih z leti tudi uspešno nadgradili.

Veliki met Sandija Češka

Podjetje Outfit7 je bilo v začetku letošnjega leta prodano za milijardo evrov, zato sta na lestvici tako zakonca Login kot tudi solastnik Marko Pistotnik, ta na tretjem mestu s premoženjem, velikim 210 milijonov evrov. Veliki met je letos uspel Sandiju Češku, lastniku Studia Moderna, ki je lani pristal šele na petem mestu s 184 milijoni evrov, zdaj se je zavihtel na drugo mesto s 300 milijoni evrov. Češko je letos prevzel poljsko Mango Home Shopping TV. Urednica Cajnko Javornik meni, da se je za to odločil, ker je verjetno pravočasno zaznal, da so njegovi posli še bolj zacveteli in da si zato lahko privošči prevzeme.

Največje presenečenje sta na lestvici Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ustanovitelja in po tretjinska solastnika borze kriptovalut Bitstamp; Merlak s 122 milijonov evrov vrednim premoženjem na šestem mestu in Kodrič s 112 milijoni na osmem mestu. Njun vzpon je izjemen, a to, kot se ocenjuje, tudi zaradi tega, ker močno raste vrednost kriptovalut. Glede na lansko lestvico sta solastnika Bitstampa novinca prve deseterice, iz nje so se poslovili Puklavec in zakonca Šenk, drugih osem se je obdržalo, a ne na enakih mestih. Na desetem mestu je pristal (Igor) Lah, ki bo po poročanju siol.net moral na zatožno klop zaradi domnevno spornih poslov v vrhniškem Liku.

Novinci in povratniki

Kot novinca na lestvici stotih poudarjajo veterinarja Roka Špruka, lastnika tovarne Tekstina iz Ajdovščine, ki je pristal na 45. mestu. Na 51. mesto (za mesto navzgor) se je z 29,3 milijona evrov umestil Stojan Petrič z družino, ki je prek družbe Kolektor tudi solastnik Dela, je povedala Vita Cajnko Javornik. Na lestvico se je vrnil Herman Rigelnik, ki je z 21,1 milijona evrov pristal na 97. mestu, a ga je za 25 mest prehitela Sonja Gole, direktorica Adria Mobila in tako kot Rigelnik solastnica ACH. Seveda je to odvisno tudi od tega, kako visoki so bili dobljene kupnine za družbo Protej in davki, ki so sledili, ter posojila, ki so nekaterim ponovne odkupe spet omogočila.

Na vprašanje, ali je bolje, da so uspešni Slovenci na tej lestvici namesto na Dobu, pa urednica Managerja odgovarja: »Zagotovo, tudi zato, ker so si nekateri zelo želeli biti na tej lestvici, pa so prav zaradi tega prišli samo do Doba.« Nekaj od najbogatejših Slovencev se lahko pohvali, da so z bajnim premoženjem postali občutljivi za družbeno odgovornost, dobrodelnost, se spremenili v radodarne športne, kulturne in podobne sponzorje.