Najobsežnejši okoljski projekt

Velika naložba za odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju Ljubljane, skupaj vredna 135 milijonov evrov.

Objavljeno
03. januar 2017 19.10
Voda v Ljubljani 03.julija 2013
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana − Slovenija bo začetek leta 2017 zaznamovala s skorajšnjim zagonom še enega velikega kohezijskega projekta, potem ko smo izvedeli, da bo vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) Evropski komisiji v kratkem poslala v potrditev projekt, imenovan Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja.

Omenjeni projekt je iz »kvote« enajstih (oziroma po združitvi dveh, devetih) velikih kohezijskih projektov, ki so bili aktualni že v prejšnji finančni perspektivi. Ta »ljubljanski« je zadnji med njimi, ki bo potrjen in je skupaj vreden 135 milijonov evrov. Kot pojasnjujejo na SVRK, je to »najobsežnejši okoljski projekt programskega obdobja 2014-2020, za katerega si Slovenija obeta nekaj manj kakor 70 milijonov evrov evropskih sredstev«. Poleg evropskih sredstev bodo za projekt prispevali še 12 milijonov državni proračun, preostala sredstva pa več občin - Ljubljana, Medvode in Vodice.

Z njegovo potrditvijo bo lahko Slovenija začela uresničevati naložbo - ureditev odvajanja in čiščenje odpadnih komunalnih voda -, pomembno za več kakor 300 tisoč prebivalcev. S projektom se bo, kot se načrtuje, nadgradilo Centralno čistilno napravo v Ljubljani, ukinilo nekatere preobremenjene na območju Ljubljane, več kot 20 tisoč prebivalcev bo priključenih na novo na javni sistem odvajanje in čiščenja odpadnih voda, zgrajeni bodo sanitarni kanali in podobno; vse skupaj do konca leta 2020.

Ko bo velik projekt dokončno pregledan v Sloveniji, ga bo SVRK poslal v potrditev na Evropsko komisijo. Iz Bruslja se zanj pričakuje odgovor v dveh do treh mesecih.