Natural Cycles, izzivalec kontracepcijskih tabletk

Presečišče: prva tehnološka naprava, ki pomaga pri načrtovanju rojstev.
Objavljeno
11. avgust 2017 18.37
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Švedsko podjetje je razvilo mobilno aplikacijo za naravno preprečevanje in načrtovanje nosečnosti, uporablja jo vse več žensk po vsem svetu. V podjetju, ki posluje čedalje uspešneje, so prepričani, da bo njihova aplikacija v prihodnje nadomestila kontracepcijsko tableto.

Podjetje Natural Cycles s sedežem v Stockholmu sta leta 2014 ustanovila zakonca Elina Berglund Scherwitzl in Raoul Scherwitzl, oba po izobrazbi fizika z dolgoletnimi raziskovalnimi izkušnjami. Elina je pred leti razmišljala o tem, za kateri učinkovit naravni način preprečevanja rojstev bi se odločila, ker ni več hotela uporabljati kontracepcijskih tablet. Najbolj ji je bila všeč temperaturna metoda, pri kateri ženska meri svojo bazalno telesno temperaturo in na podlagi nje ugotovi, kdaj točno ima ovulacijo ter kdaj so njeni plodni in neplodni dnevi.

Berglund Scherwitzlova je začela razvijati algoritem, ki bi upošteval čim več dejavnikov pri oploditvi in bil tako natančen, da bi lahko natanko vedela, kdaj v svojem menstrualnem ciklu bo imela ovulacijo. Z možem je razvila aplikacijo, ki uporablja ta algoritem in omogoča ženskam, da shranjujejo natančne podatke o svoji bazalni telesni temperaturi in pozorno spremljajo svoj menstrualni cikel ter tako določajo svoje plodne in neplodne dneve. Nato sta ustanovila podjetje Natural Cycles in z njim pred tremi leti začela prodajati svojo aplikacijo. To zdaj uporablja že približno 300.000 žensk, ki plačujejo mesečno naročnino za storitev.

Aplikacija je na voljo v večini držav sveta, vendar ima največ uporabnic v Evropski uniji, predvsem v skandinavskih državah in Veliki Britaniji. V podjetju upajo, da bodo v prihodnje pridobili več uporabnic v državah v razvoju in tistih državah, v katerih vera prepoveduje ženskam uporabljati druga kontracepcijska sredstva. Podjetje Natural Cycles za zdaj zaposluje 30 ljudi in je že pridobilo osem milijonov dolarjev od vlagateljev, do zdaj je imelo več kakor šest milijonov dolarjev prihodkov.

Po več medicinskih poskusih je aplikacija Natural Cycles februarja pridobila certifikat nemške organizacije TÜV Süd ter na območju Evropske unije postala prva tehnološka naprava, ki formalno pomaga pri načrtovanju rojstev. Po pridobitvi certifikata se je prodaja aplikacije po vsem svetu močno povečala, v podjetju pravijo, da so že podvojili lanske prihodke od prodaje, ki so znašali dva milijona dolarjev. Podjetje pri oglaševanju trdi, da je njegov »izdelek tako zanesljiv kakor kontracepcijska tableta«, in je prepričano, da bo aplikacija v prihodnje popolnoma nadomestila kontracepcijsko tableto kot naravna alternativa pri preprečevanju in načrtovanju nosečnosti.