Nadzorniki SDH bodo odločali o prodaji NKBM Američanom

Objavljamo kronologijo, kako smo prodajali drugo največjo slovensko banko.

Objavljeno
07. april 2015 19.14
NKBM, 29.3.2015, Maribor
Nejc Gole, Maja Grgič, gospodarstvo, Urban Červek, Maribor
Nejc Gole, Maja Grgič, gospodarstvo, Urban Červek, Maribor

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so potrdili, da bodo nadzorniki SDH danes odločali o soglasju za sklenitev kupoprodajne pogodbe za NKBM ameriškemu skladu Apollo. Do podpisa pogodbe med predstavniki SDH in Apolla bi lahko prišlo že v torek, smo izvedeli.

Apollo naj za bi za banko ponujal več kot 200 milijonov evrov. Ključno odprto vprašanje za nadzornike SDH ostaja, kaj bo z izbrisom podrejenih obveznic, ki jih je bilo za 64 milijonov evrov. To vprašanje je zdaj na ustavnem sodišču. Po neuradnih informacijah naj bi jamstva za to prevzela država, kupec pa naj bi do odločitve zadržal del kupnine.

Čakamo tudi na odziv ameriškega sklada Apollo, ki nakupa NKBM do sedaj ni želel komentirati, vendar posla tudi zanikali niso. Po neuradnih informacijah je bil dogovor med prodajalcem in kupcem sklenjen že konec marca, vendar so je nato menda zapletalo pri usklajevanju besedila kupoprodajne pogodbe.

Sporna je bila predvsem razporeditev stroškov ob morebitnem uspehu tožbe lastnikov podrejenih obveznic NKBM, ki so jih ob državni dokapitalizaciji NKBM in NLB na zahtevo evropske komisije izbrisali ter omejitve poslovanja, ki jih je evropska komisija naložila NKBM v zameno za dodelitev državne pomoči.

O tem, kaj novi kupec pomeni za NKBM, smo pisali TUKAJ.