NKBM bodo preiskovali v parlamentu

Preiskavo suma pranja denarja v NLB bodo razširili na plačilni promet s tujino oziroma plačila prek Nove KBM.

Objavljeno
29. september 2017 21.27
C. R.
C. R.
Ljubljana – Parlamentarna komisija za preiskavo suma pranja denarja v NLB bo državnemu zboru predlagala razširitev preiskave na plačilni promet s tujino oziroma plačila prek Nove KBM, je povedal predsednik komisije Jani Möderndorfer (SMC). Preiskava Nove KBM bi se po njihovem predlogu osredotočila na obdobje med začetkom leta 2008 in 21. aprilom 2016, in to predvsem v poslovalnici v Novi Gorici in Šempetru pri Gorici.

Komisija se želi osredotočiti na plačilne transakcije, ki so jih opravili italijanski državljani Antonio Scimone in drugi ter z njimi povezani gospodarski subjekti, ki so omenjeni v internem zapisniku Banke Slovenije o opravljenem celovitem pregledu poslovanja Nove KBM na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma za november in december 2014.

Predsednik druge bančne preiskovalne komisije, ki se ukvarja s politično odgovornostjo za sanacijo bančnega sistema, Anže Logar (SDS) je v torek napovedal, da se bo Novi KBM posvetila tudi njegova komisija. V ponedeljek je že zaslišala Aleša Hauca, ki je banko vodil v času, ko naj bi jo italijanski državljani uporabljali za pranje denarja.