NLB prejela zlato priznanje Deutsche Bank

Gre za priznanje na področju obdelave plačil.
Objavljeno
22. julij 2015 15.53
NLB
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana − NLB je že sedmo leto zapored prejela priznanje Deutsche Bank za visoko doseženo stopnjo STP (Straight Through Processing) pri izvrševanju komercialnih plačil na njihovo banko.

Priznanje gre v roke vsem bankam v Sloveniji, ki izpolnjujejo kriterije Deutsche Bank glede doseženega STP, NLB pa je za doseženih sto odstotkov plačil STP letos prvič prejela zlato priznanje, so sporočili iz NLB.

V evropskih bankah so v zadnjih letih potekale številne aktivnosti na področju vpeljave storitev SEPA, med katerimi so najbolj množična kreditna plačila SEPA. Ena bistvenih prednosti teh plačil je, da omogočajo avtomatsko obdelavo. Ob upoštevanju zakonodajnih zahtev to pomeni, da banka pošiljateljica pošlje plačilni nalog v takšni obliki, da ga lahko banka prejemnica obdela avtomatsko, brez ročnega posega. Prejemnik zato zaradi hitre obdelave prejme sredstva na svoj račun v najkrajšem možnem času, so pojasnili v banki.

Če je zagotavljanje potrebnih podatkov za obdelavo STP znotraj držav evropskega gospodarskega prostora (EGP) zdaj že običajna praksa, pa je treba poudariti, da se zunaj območja EGP šele vpeljujejo tovrstne zahteve, kot npr. potreba po računih, navedenih v obliki IBAN in posredovanje BIC-kode banke. Ta nagrada je toliko bolj pomembna, ker NLB nastopa tudi v vlogi posredniške banke, med drugim med bankami zunaj območja EGP in bankami na področju SEPA, kar pomeni, da je NLB uspelo tudi pri drugih bankah, predvsem bankah NLB Skupine, na področju izvajanja plačil vpeljati zahtevane standarde.